Sofies Wellness

Alla inlägg under november 2012

Av Sofie - 15 november 2012 21:37


 


Jag fullkomligt älskar lax, rödbetor, sötpotatis och avokado. Dagens middag som bestod av detta blev minst sagt god!


Enkel lax med timjan, rödbetor och sötpotatis (1 person)


Skala 1 mindre sötpotatis och 1 stor rödbeta. Skär i mindre bitar, lägg på en bakplåt med bakplåtspapper. Häll över olivolja, salta och krydda med timjan. Smula över en bit fetaost. Lägg en laxfile (fryst) på plåten, salta och krydda med timjan. In i ugnen på 225 grader i 25 min. Klart!!!


Inte mycket som behövs göras, och när det väl är i ugnen sköter det sig själv, man kan helt enkelt göra något annat. Love it!


  Innan ugnen!

Av Sofie - 15 november 2012 09:00


 


Kesella och kvarg har ni säkert märkt förekommer mycket på min blogg. Kesella är för er som inte vet Arlas egna variant på kvarg (dvs kesella är kvarg men under ett annat namn). Det har blivit att vi brukar köpa hem kesella när vi köper kvarg, men "kvargmarknaden" har expanderat och det finns nu flera märken.


ICA har kommit med sin egna variant och jag har nyligen testat den för första gången. Vad tyckte jag? Inte jättestor skillnad men jag tycker den är mindre sträv i smaken vilket är ett stort plus då kesellan kan bli lite väl sträv tycker jag. Dock är ICAs inte riktigt lika krämig vilket är ett minus, men det är väldigt lite skillnad, det gör inte så mycket. Tror även ICAs är något billigare, vilket självklart är ett plus om man köper hem det mycket. I framtiden tror jag att det blir mer av ICAs kvarg och mindre av Arlas kesella för min del!


Vilken kvarg köper ni hem (om ni nu gör det)? Det finns ju Lidhls och Garants också. Har ni testat ICAs kvarg och vad tyckte ni om den?


   Förmiddagsmellis när jag var hemma på studiedag: Kvarg, vaniljpulver, granola och inkabär


Vad är kvarg då? Som en krämigare yoghurt med hög proteinhalt. Perfekt som mellanmål med topping, att blanda i yoghurten till frukost och att göra kalla såser på :D


Har ni några bra favoritrecept/tips som har kvarg i sig?

Av Sofie - 14 november 2012 21:40


 


Denna kväll gjorde mamma hemmagjord pizza med deg och sås enligt detta recept. Ett jättebra recept! Man använder grovare mjöl, vilket ger mer fibrer och mättnad.


Jag gick lite wild när jag skulle lägga på topping på min, men det blev faktiskt riktigt gott och därför tänkte jag tipsa er om det. Förutom deg och sås från länken ovan hade jag: En burk tonfisk, röd paprika, majs, champinjoner, oliver, fetaost och oregano!


Pizza brukar kallas för onyttig mat. Och visst kan det vara det. Men det måste det inte vara. Det är väl främst vetemjölet och den feta osten som är ”problemet”. Satsa istället på grövre mjöl och mycket topping i form av en massa olika grönsaker, svamp och proteinkällor (som tonfisk eller skinka) så behövs inte lika mycket ost för att få det riktigt gott. Personligen tycker jag mest om fetaost då den ger smak till skillnad från vanlig pizzaost. Till sist vill jag tipsa om att äta en sallad till och den får gärna vara större och innehålla mer grönsaker än den jag åt idag. Då får ni en bra middag trots att det är pizza. Och om man har mycket på och till kommer man inte heller orka hela pizzan. Sist men inte minst vill jag tillägga att jag självklart tycker det är okej att äta vanlig hämtpizza (vill inte sända ut fel signaler) ibland, bara det inte är ofta. Jag vet att ni gärna vill ha lite tips hur man gör "onyttig" mat "nyttigare", så där kom några pizzatips! :D


Annars tycker jag jättemycket om detta pizzadeg recept som är mer utav en proteinpizza!


  Med så mycket topping på orkade jag inte hela. Men gott var det och sedan blev det ben and jerry till efterrätt. Mätt tjej efteråt!!!


 Vad är era favorittoppingar på pizza?

Av Sofie - 14 november 2012 20:53


    


Jag hoppas att ni inte tröttnar på mina microgjorda mellis/frukostkakor för här kommer nämligen en till. Denna gång med smaksättningen citron/morot/kanel/kokos:


Mini citron/morot/kanel/kokoskaka till mellis/frukost (1 st)


1 dl finrivna morötter

1 ägg

1 äggvita

2 msk citronsaft (ca 1 citron)

1 tsk kanel

1/2-1 banan

1 msk kokosmjöl (ger god kokossmak, kan skippas helt, eller bytas ut mot annat mjöl, eller ha 1-2 msk kokosflingor för kokossmak istället om du inte kokosmjöl)

2 krm bakpulver

ev. frön/kärnor att ha på toppen


1. Bara att blanda ihop allt i en djup microsäker skål. Om du vill kan du toppa med frön/kärnor, jag hade pumpafrön på.

2. In i micron på högsta effekt i 3-4 min eller tills den helt har stelnat. Lägg upp på ett fat.

3. ÄT!


Mums. Blev ett gott mellis till mig idag. Funkar även till frukost och nyttigare fika. Skulle säkert vara gott med varma hallon och en slev vaniljkeso/kvarg till!


Tidigare smaksättningar: Mini äpplekaka med kanel, Mini morotskaka, Mini chokladkaka, Mini äpplekaka med pepparkakskrydda och Mini jordnötskaka med hallon


    

Av Sofie - 14 november 2012 08:00


 


Päron/vaniljdavosgröt (1 portion): Grovriv 1 päron och blanda med 1 dl fiberhavregryn, 1 dl naturell yoghurt och 2 krm vaniljpulver. Ät direkt som det är eller gör kvällen innan och låt gegga ihop sig under natten i kylskåpet, perfekt att bara snabbt ta ut på morgonen och äta direkt! Om du vill kan du toppa med något, jag hade pekannötter, kakaonibs och inkabär.


Åt detta en tidig morgon till frukost förra veckan, hann aldrig lägga upp det innan jag skulle iväg. Men bättre sent än aldrig, denna var verkligen supergod :D


   Med ett microägg och timjan!

Av Sofie - 13 november 2012 17:00


 


Det är ju pumpatider nu. Igår tog jag till vara på en dekorationspumpa hemma hos oss från halloween. Jag har rostat fröna. Men även gjort pumpapuré av köttet. Ni som läser många amerikanska hälsobloggar har säkert kommit i kontakt med recept med pumpapuré, perfekt i nyttiga efterrätter och kakor. I USA har de lyxen att kunna köpa det färdigt på burk, det finns tyvärr inte (än) i Sverige, men göra egen kan vi. Så nu har jag en massa recept att testa med min pumpapuré som står i kylskåpet (hoppas bara att den håller sig ett tag).


Pumpapure (1 burk)


1. Skär en pumpa i bitar. Ta bort fröna och köttet omkring fröna. Lägg pumpabitarna (med skal fortfarande på) på en bakplåt med bakplåtspapper.

2. Rosta i ugnen på 175 grader i ca 1 timme. Ta ut och skär sedan bort skalet.

3. Mixa med en stavmixer köttet till en pure. Låt svalna.

4. Lägg i en burk och förvara i kylskåpet!


Som sagt recept på vad ni kan göra med pumpapurén kommer. Men man kan nog äta den som den är också istället för sötpotatismos/bulgur etc.


    


    


Rostade pumpafrön


1. Gröp ur fröna ur en pumpa. Skölj noga bort köttet som är kring fröna.

2. Lägg fröna på en bakplåt med bakplåtspapper. Ringla över lite olivolja. Ev. kan man ha salt och kanske någon krydda som chili om man vill ha det som snacks på (istället för chips kanske). Jag vill använda mina till mycket, så jag hade bara olja på för knaprighet.

3. Rosta i ugnen på 175 grader i ca 20-30 min, kolla noga så att de inte bränns.


Det var mina tips på vad man kan göra med pumpa. Har ni några fler pumparecept/tips?

Av Sofie - 13 november 2012 09:14


    


Dagens frukost:

x Mini äpplepaj med pepparkakskrydda med vaniljkeso/kvarg, hallon och kakaonibs


Ni kommer väl ihåg min hälsosamma mini äpplepaj som är perfekt till frukost och mellanmål? Om inte, kika in det receptet här. Idag gjorde jag samma till frukost bara det att jag bytte ut kanelen mot pepparkakskrydda. Också gott, här kommer receptet igen men med pepparkakskryddan:


Mini äpplepaj med pepparkakskrydda till frukost/mellanmål (1 person)


1/2 dl valfritt mjöl eller något mer gryn (jag hade 1/2 dl havregrynsmjöl)

1 ägg

1 äggvita

1 stor mosad banan

2 tsk pepparkakskrydda

2 krm bakpulver

1 stort äpple

(ev. något krm vaniljpulver, jag hade inte det i, men det hade nog varit gott, men går att skippa helt)


1. Blanda mjöl/gryn, ägg, banan, pepparkakskrydda och bakpulver i en microsäker djup skål.

2. Riv halva äpplet, rör i smeten.

3. Resten av äpplet skär du i tunna klyftor och stoppar i smeten i ett fint mönster.

4. Sätt in i micron på högsta effekt i ca 3 min, eller tills hela kakan har stelnat.

5. Ta ut ur skålen och lägg upp på ett fat!


 


Jag använde precis som förra gången fiberhavregryn mixat till mjöl. Jag har mixat många dl tidigare, så att jag slipper hålla på att mixa varje gång jag ska ha det, ett smart tips bara. Det går säkert att ha hela gryn också, ta lite mer då eftersom grynen blir i volym mindre när man mixar dem till mjöl! Annars kan man använda "färdigt" mjöl.


Pepparkakskrydda är en färdig krydda som finns att köpa i påse. Brukar stå bland de vanliga kryddorna i mataffären. Santa Maria heter kryddmärket.


Kakan gör man i micron vilket gör att den blir klar på bara 3 min. Bra för på morgonen har man ju inte tid att vänta på en ugn som ska bli varm och ha något länge i ugnen. Men om man vill kan man säkert göra denna i ugnen istället (om man inte har micro)!


Om ni inte gillar äpplekaka, testa då istället min mini morotskaka som görs på liknande vis :D


   


Idag är det tisdag och det betyder som vanligt skola, men vi har en ganska lugn dag :) Och sedan ikväll/inatt blir det twinight :D Ha det bra!

Av Sofie - 12 november 2012 22:07


 


Kvällens middag blev en snabblagad sådan. Hemma sent, resten av familjen hade redan ätit och inte lämnat kvar något till mig. Vilket resulterade i att jag fick göra en middag exakt som jag ville utan att ta hänsyn till någon annan. Blev faktiskt riktigt gott även om allt var väldigt improviserat, typisk "Sofie mat". Lax, mycket grönsaker, bulgur och favvokryddan basilika!!!


Basilikalax med frästa grönsaker samt snabb tomatsås med oliver och timjan (1 person)


1/3 squash

1/2 röd paprika

1 laxfilé (120-150 g)

1-2 pressade vitlöksklyftor (beroende på storlek)

2 tsk torkad basilika

salt o peppar


1 1/2 dl krossade tomater

10 gröna oliver

1 tsk torkad timjan

salt o peppar


1. Skär squash och paprika i mindre bitar. Fräs i en stekpanna ett par minuter.

2. Skär laxbiten i mindre bitar. Fräs med grönsakerna på hög värme, så laxen genomsteks och grönsakerna får färg.

3. Fräs till slut med vitlök och basilika. Smaka av med salt och peppar.

4. Lägg i krossade tomater, oilver och timjan i en liten kastrull. Låt puttra ett par minuter så att den blir varm. Smaka av med salt och peppar.

5. Servera laxpytten med såsen och bulgur/matvete/ris/pasta/liknande!


     


Idag har jag haft studiedag och den har spenderats med att just studera hemma, inte som på högstadiet när man hittade på något kul med klasskamraterna. En kompis jag inte sett pålänge var även över här på seneftermiddagen och sedan mötte vi upp fler "gamla" klasskompisar på fika, trevligt! :) Och sedan gjorde jag något jag inte har gjort på länge, gick och tränade ett jympapass, ett på nivån intensiv, jag tänkte att det skulle gå ganska bra, jag tränar ju regelbundet kondition och styrka, men något jympapass var det kanske ett halvår sedan jag senast gick på. Och usch vad jobbigt det var, och samtidigt fuskade jag mig igenom mycket haha, jag hade framförallt glömt bort vilket mentalt fokus man måste ha igenom hela passet, jag har blivit van att köra 12 reps ganska hårt och sen får man vila ett tag innan man kör igen, det gick inte alls här för då skulle man gå över till nästa övning. Dock hade inte min koordination försvunnit, iallafall något man kan vara glad för :) Jag antar att man blir bra på det man tränar, om man vill vara bra på jympa, ja då får man träna mycket jympa. Om man nu som jag  hargjort senaste tiden, tränat styrka på gym och sprungit ute, ja då blir man bra på det. Ganska logiskt egentligen!


Ni får ha en fortsatt fin kväll :D Jag ska spendera resten med att läsa Odysséen tills jag dör av uttråkning...

Sök i bloggen

Translate

Presentation


Välkommen till en blogg skriven av en 18-årig tjej från Stockholm om mat och hälsa! Här inspirerar jag till en hälsosam livsstil som håller på längre sikt utan dieter, kalorier och vikttänk! Jag älskar att testa nya recept och hitta på mina egna, dessa re

Följ bloggen på bloglovin

Nyttigt Gottis

Kontakta mig

                      Mail:

foodandhealthinmyway@yahoo.se

 

Instagram: sooofieee

Fråga mig

116 besvarade frågor

Middagsrecept

Topp-12 "Chokladigt"

 

Inlägg om vikt och kalorier

   

Superfood Guide

Nyttiga frukostmuffins

Kategorier

Vegetariskt

Pannkaksrecept

Andra inspirerande bloggar

Läsarfrågor med svar

Hitta recept

Matbloggstoppen

Kalender

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29
30
<<< November 2012 >>>

Arkiv

Bloggar om mat

Matklubbens Topplista

Senaste inläggen

Omröstning

Varför läser du min blogg?
 För recepten
 För frukostinläggen
 För inspirationen
 För bilderna
 För att du känner mig personligen
 Annat (kommentera gärna vad då)
 Det är första gången jag besöker bloggen
 Flera av anledningarna

RSS

Hälsobloggstoppen


Skapa flashcards