Sofies Wellness

Alla inlägg under november 2012

Av Sofie - 20 november 2012 09:30


 


Nu är det snart adventstider, och det betyder decembermys och adventsfika, åh jag älskar den här delen av året. Hemma hos oss brukar vi alltid baka lussebullar enligt detta recept, supersaftiga och supergoda, men inte av den nyttiga varianten. Självklart kommer jag äta en hel del av de när de väl är bakade, men jag kunde inte låta bli att försöka göra mitt egna nyttigare recept i helgen. Sagt och gjort, lyckades få fram ett recept muffins med saffran och russin i som påminner mycket om lussebullar. Enjoy:


Nyttiga lussemuffins/saffransmuffins (9-10 st)


1 dl fiberhavregryn

1 dl mandelmjöl (bara att mixa mandlar till mjöl)

1 1/2 tsk bakpulver

3 ägg

1 1/2 dl äggvitor (ca 4-5 st, eller ta 2 hela ägg till istället)

1 mosad banan

1 påse saffran (0,5 g)

ca 3 msk stevia/agave/honung/annan sötning

1/2 dl hackade russin


1. Blanda först ihop alla torra ingredienser i en bunke. Rör sedan i alla blöta.

2. Smaka av med sötningen, du bestämmer hur söta du vill ha muffinsen.

3. Fördela i 9-10 muffinsformar (gärna silikon så fastnar muffinsarna inte i pappret). Om du vill kan du toppa med några extra russin.

4. Grädda i ugnen på 225 grader i ca 20 min!!!


  


  


        


Om ni är ute efter saffransrecept, kika även in dessa mellanmålskakor med saffran och saffransplättar!

Av Sofie - 19 november 2012 21:43


 


 


Ja vad är det egentligen på bilderna ovan? Någon som vet utan att läsa vad som står här under?


Igår kväll kom mamma in med en egendomlig sak på mitt rum. Med ett glatt leende frågade hon om jag kunde gissa vad det var för något. Vid första anblick tyckte jag att det såg ut som en plastleksak.


Men det var det självklart inte, något sådant hade jag inte tagit upp på bloggen. Det är en grönsak!! Och den heter Romanesco. Jag har aldrig sett den innan och aldrig ätit av den. Men enligt pappa finns den tydligen i den affären vi brukar storhandla i, men jag har aldrig sett den där innan.


Hursomhelst idag lagade mamma middag med den. Och det var extremt gott till min stora förvåning, den ser ju rent ut sagt livsfarlig ut med sina taggar och läskiga färg. Den smakade ungefär som broccoli eller blomkål, men godare och superknaprig. Jag som på sista tiden tröttnat rejält på broccoli tyckte att det här var en riktig höjdare.


Mamma skar den i bitar och fräste den knaprig i en stekpanna med olja. Men den kan även ätas rå och kokas lätt. Och så lite salt på toppen, underbart gott! Från och med nu kommer ni se denna grönsak ofta på bloggen.


När jag skulle skriva detta inlägg var tvungen att söka upp lite fakta om grönsaken och kan nu konstatera:

Att romanesco är en korsning (hybrid) av broccoli och blomkål (inte konstigt att den smakade liknande). Den är rik på C-vitamin och fibrer.


Har ni testat Romanesco? Vad tyckte ni? Har ni några bra recept där man kan använda grönsaken?


  Stekt till middag tillsammans med lax, dill/prästost risoni och sallad!


      

Av Sofie - 19 november 2012 10:00


      


x Bananpannkakstårta: Bananpannkakor varvat med kafferöra (naturell yoghurt+keso+kaffe) och blåbär och på toppen lite choklad/kokosgranola


   Bananpannkakor (1 person): Blanda 2 ägg+1 mosad banan, stek till 4 mindre pannkakor i kokosolja/smör.


Godmorgon eller snarare godförmiddag, klockan är ju efter 10... Måndagsförmiddagar brukar betyda gympass, nej men inte idag, kände verkligen inte för det mentalt, och fysiskt har jag fortfarande träningsvärk i överkroppen (från i torsdags, helt sjukt att det fortfarande känns) och det var precis det jag hade tänkt att träna idag, jag har därför istället tagit en lugn och mysig morgon/förmiddag hemma. Gjort supermega lyxig pannkakstårta till frukost. Och pluggat matte, vilket tydligen var nödvändigt, jag fick flera utbrott på matteboken när jag hade räknat lätta tal men det stod ändå annorlunda i facit hehe!


 


   


Bananpannkakor, längesedan jag åt det sist, jag har helt glömt bort det. Men det är alltid så himlans gott! Har ni inte testat måste ni göra det. Ni behöver 2 ägg och 1 banan (man kan ta bara 1 ägg och 1/2 banan till mellis), blanda ihop och steka till pannkakor. Alla som jag har hört har ätit det har älskat dem och många gillar dem mer än vanliga pannkakor (även jag). Går även att variera och smaksätta på en massa sätt. Rör i kanel, pepparkakskrydda, mosade bär, kokosflingor, frön, kardemumma, ingefära, rivna morötter, hackade nötter, kakao, carob, mesquite, citronsaft, rivet äpple, limesaft, saffran... Och samma sak med toppingen, bara att exprimentera sig fram efter vad man har hemma och vad man tycker om.


Passar till dagens alla måltider: frukost, lunch, mellis, middag och kvällsmål :D


Av Sofie - 18 november 2012 21:16


 


Kvällens middag, så himlans god tyckte jag och resten av familjen:


Laxbiffar med limesås (4 personer)


Biffarna:

4 laxfiléer

1 ägg

1/2 msk fiberhusk (måste man kan inte ha, men det binder hela smeten så att inte biffarna faller ihop lika lätt)

1/2-1 röd chili

1 msk torkad basilika

2 pressade vitlöksklyftor

salt o peppar


Såsen:

1 1/2 dl turkisk yoghurt/kvarg/creme fraiche (vad man har hemma)

saften från 1 lime


1. Mixa ihop allt till biffarna med en stavmixer/i en matberedare till en smet.

2. Sätt på två stekpannor med olja/smör, när de är varma, lägg 5 stora klickar smet i varje stekpanna, tryck ut med en stekspade till biffar (blir alltså 10 biffar). Stek så att de får fin färg och genomsteks.

3. Blanda mejeribasen med limesaft.

4. Servera allt tillsammans med bulgur/bröd/ris och grönsaker/sallad!!!


 


 


Vill även ge ett stort tack till alla ni som läser, kommenterar, kontaktar mig, frågar, mejlar... Jag blir alltid lika glad när ni kommer med fina ord :D Just nu har jag en hög kommentarer och frågor att besvara, jag har inte riktigt tiden att besvara dem idag, ska göra det imorgon om jag hinner, bara så att ni inte tror att jag struntar i dem. När jag får kommentarer som "åh vad gott" går det snabbt att bara godkänna den eller om det är en fråga som behöver en mening till svar, men ibland ställer ni frågor som behövs skriva mycket längre på, då kan det ta lite tid tills jag hinner svara på dem. Men svarar på frågor, det gör jag alltid! Så att ni vet. Jag kan förövrigt meddela att jag idag kom igång med att börja fixa hälsokalender inför december. Det kommer bli så kul (hoppas jag). Hittills har jag bara fixat layouten för alla luckorna, och börjat spåna på idéer vad vi ska göra. Om ni ligger inne på någon smart idé som skulle kunna passa som en utmaning, ett roligt recept för alla att testa eller en hälsotanke som skulle passa i en hälsokalender är jag gärna öppen för idéer!


Med det säger jag, tack och hej, och godnatt :P

Av Sofie - 18 november 2012 10:25


 


Dagens frukost:

x Vaniljröra på 1 dl naturell yoghurt, 1 dl keso, 1 dl kvarg och lite vaniljpulver (en av mina favoritröror) med ett rivet päron och choklad/kokosgranola


Underbar frukost på en underbar röra och en underbar granola. Igår hann jag baka lite roliga saker, saffrans/lussemuffins och pepparkakor/pepparnötter (recept på dessa kommer senare under veckan, tänkte bara spoila er lite hehe) och sedan en choklad/kokosgranola. Jag har länge tänkt göra en chokladgranola, och ha kokoschips i, men sedan igår hade vi inte det hemma och jag fick den lysande idéen att ha kokosmjölk i smeten som vätska istället för olja och vatten. Blev jättebra. Den smakar främst choklad (kakao) och har sedan en lätt kokossmak (och doft). Testa!!!


Choklad och kokos granola (1 sats)


2 dl vanliga havregryn

3 dl fiberhavregryn

1 1/2 dl grovhackade mandlar

1 dl pumpakärnor

1 dl kokosflingor

1 dl kakao

1/2 dl agave/honung/sweet freedom

1 1/2 dl kokosmjölk


Efteråt eventuellt:

1 dl gojibär

1 dl kokosflingor


1. Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke. Rör i sötning och kokosmjölk.

2. Fördela på en plåt med bakplåtspapper.

3. Rosta i ugnen på 200 grader i ca 20 min (kolla noga så att det inte bränns), rör runt efter ca 10 min.

4. Ta ut och blanda i 1 dl gojibär och 1 dl kokosflingor.

5. Låt svalna och förvara i en tät burk!!!


 


 


Här hittar ni en liknande granola fast med kanel/valnötter, och här en med aprikos/cashewnötter/kardemumma/kanel!!!


Dagens planer: Träffa en kompis för promenad och snack och sedan lunch ute. Och sedan plugga stora delar av dagen som är kvar, och sen försöka hinna med en löprunda innan det blir mörkt ute. Vi hörs!

Av Sofie - 17 november 2012 13:32

  

 


Jag gjorde en härlig spenatsoppa till lunch. Gott, snabbt, enkelt och nyttigt:


Spenatsoppa (2-3 personer)


3 schlottenlökar alternativt 1 mindre gul lök

250 g fryst spenat i kuber

5 dl vatten

1/2-1 dl grädde

kryddor som chilipulver, kajennpeppar och timjan

salt o peppar

ev. 1-2 laxfilér i kuber eller 1 näve skalade räkor (mer matigt då)

1 kokt ägg per person


1. Hacka löken och fräs mjuk i en kastrull.

2. Lägg i spenat och vatten. Låt koka upp, och puttra i sådär 5 min. Häll i grädde och smaksätt med valfria kryddor efter smak, jag hade chilipulver, kajennpeppar och timjan. Smaka av med salt och peppar.

3. Om du vill ha det mer matigt låt en bit lax i kuber eller näve räkor få koka med i några minuter.

4. Servera med kokta ägghalvor och gärna bröd till!!


Jättebra lunchmat. Jag hade en laxfilé i. Dock vill jag varna för att hälla i för mycket kajennpeppar och chilipulver på en gång, utan smaka av lite i taget, min blev lite väl het, jag var tvungen att späda ut det i min skål med kallt vatten.


 


 Med en varm (upptinad hehe) fralla med ost och tomat 

Av Sofie - 17 november 2012 09:59


 


x Blå röra på blåbär, keso, kvarg, kakao och kardemumma toppat med kiwi och pumpafrön

x Micro äggröra

x Varm hembakad fralla med bregott och prusciutto


Micro äggröra (1 st): Nästan identiskt som mina microägg. Knäck ett ägg i en skål och vispa med en gaffel ihop vitan med gulan. Micra på högsta effekt i 1 min. Istället för att bara äta som den är, mosa i bitar med en gaffel.


Godförmiddag! :P Dagen startades med denna goa frukost. Inget recept bara lite småplock, men det älskar jag. Hur är det med mig då? Bara bra, igår kväll träffade jag ett gäng från gamla klassen och idag har jag faktiskt inga planer alls. Ska bara ta dagen som kommer... Hänga med familjen, gå en promenad, bara slappa, plugga och baka lite (har hittat något som verkar vara ett grymt recept på nyttiga pepparkakor bla och sedan vill jag testa fram egna recept med kakao/kokosgranola, lussebullsmuffins och pepparkakamuffins, jag måste även baka med min pumpapuré innan den blir dålig, vi får helt enkelt se vad jag hinner och har lust med).


Har ni några roliga planer idag? Och har ni ätit något gott till frukost?


 

Av Sofie - 16 november 2012 09:00


 


Frukostbloggandet blir lite lidande när jag nuförtiden morgontränar några gånger i veckan. Jag tränar på mina sovmorgnar, och jag kan då gå upp samma tid som mina vanliga skolmorgonar och ändå hinna träna 1 timme. Jag fullkomligt älskar det. Men för att kunna gå upp samma tid som vanligt och hinna träna blir det att jag snabbt bara kastar ihop något till frukost och skippar bloggningen. Sömnen prioriteras helt enkelt :)


Så även idag är jag uppe och tränar. Men jag fixar fram ett tidsinställt inlägg åt er (vilket jag kan säga att jag ofta gör, men det har ni säkert märkt).


Jag tänkte bara tipsa om något man kan äta direkt efter träningen som återhämtningmellis. Jag brukar i stort sett alltid äta en banan (fylla på med snabba kolhydrater). Och sedan brukar jag ha med mig en minitermos, ofta har jag i den något proteinrikt som keso eller kvarg, och sedan brukar jag variera vad jag har det blandat med, lite bär, kryddor, carob, kokosflingor... Men jag tänkte ge er ett recept på en röra som ser fullständigt vidrig ut (därav ingen bild haha) och luktar inte jättegott, men smakar underbart:


1 mosat ägg+1 dl keso+örtsalt!!!


Smarrigt som attan och en bra proteinkälla istället för proteinpulver direkt efter träning. Passar säkert underbart som pålägg på macka.


Att ha en minitermos är att rekomendera. Keso och kvarg håller sig kallt i några timmar och den är lätt att bära med sig.


Vad brukar ni äta direkt efter träning?

Sök i bloggen

Translate

Presentation


Välkommen till en blogg skriven av en 18-årig tjej från Stockholm om mat och hälsa! Här inspirerar jag till en hälsosam livsstil som håller på längre sikt utan dieter, kalorier och vikttänk! Jag älskar att testa nya recept och hitta på mina egna, dessa re

Följ bloggen på bloglovin

Nyttigt Gottis

Kontakta mig

                      Mail:

foodandhealthinmyway@yahoo.se

 

Instagram: sooofieee

Fråga mig

116 besvarade frågor

Middagsrecept

Topp-12 "Chokladigt"

 

Inlägg om vikt och kalorier

   

Superfood Guide

Nyttiga frukostmuffins

Kategorier

Vegetariskt

Pannkaksrecept

Andra inspirerande bloggar

Läsarfrågor med svar

Hitta recept

Matbloggstoppen

Kalender

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29
30
<<< November 2012 >>>

Arkiv

Bloggar om mat

Matklubbens Topplista

Senaste inläggen

Omröstning

Varför läser du min blogg?
 För recepten
 För frukostinläggen
 För inspirationen
 För bilderna
 För att du känner mig personligen
 Annat (kommentera gärna vad då)
 Det är första gången jag besöker bloggen
 Flera av anledningarna

RSS

Hälsobloggstoppen


Skapa flashcards