Sofies Wellness

Alla inlägg under september 2012

Av Sofie - 4 september 2012 22:30


 


Om jag äter kvällsmål brukar jag oftast bara snabbt slänga ihop något enkelt i ett glas, och det blir aldrig sådär fint att jag skulle lägga upp det här. Men idag körde jag på en lyxigare variant. Kommer ni ihåg chokladfluffet jag la upp för ett tag sedan? Det tycker jag är jättegott och det har jag gjort flera gånger. Men jag tänkte, går det inte att smaksätta med något annat? Och lime och kanel fick det bli, smakade väldigt gott ihop!


Kvällsfluff med lime och kanel (1 person)


1-2 äggvitor

limesaft (ca 1/2-3/4 lime per äggvita)

kanel (ca 1/2-1 tsk)

valfri sötning (honung/agave/stevia t.ex.)


1. Vispa äggvitor med en elvisp till ett hårt skum.

2. Rör försiktigt i limesaft och kanel efter smak. Söta sedan också efter smak.

3. Toppa med vad du vill eller inget alls!


          

Lite fler bilder :)


Godnatt!

Av Sofie - 4 september 2012 15:00


 


Kommer ni ihåg omelettmuffinsarna jag gjorde för 100 år sedan eller ja det var några veckor sedan? De var ju goda men jag var lite osäker på om de skulle vara goda kalla och/eller rumstempererade? Jag bestämde mig för att pröva. Så jag gjorde en liten sats i söndags kväll samtidigt som jag bakade bananbrödet. Jag tänkte att om de smakade okej utan kylskåpskyla i några timmar så är de perfekt att ha med som mellanmål. Och det var de sålänge man fyller de med mycket fyllning som jag gjorde! Precis som kokta ägg så skulle jag nog bara förvara de max 1 dag utan kylskåp för att de inte ska bli dåliga. En annan postiv sak är att de inte luktar lika illa som kokta ägg, så de är lite mer "bussvänliga" haha ;) Söndagens recept:


Omelettmuffins med soltorkade tomater, sallad, fetaost och basilika (4 st)


4 ägg

1 msk mjölk

2 msk krossade tomater

1 dl hackade salladsblad

4 st finhackade soltorkade tomater

1/2 dl smulad fetaost

1 tsk torkad basilika


1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Elvispa äggen i ca 1-2 min i en bunke. Rör försiktigt i resten.

3. Häll upp i 4 stora muffinsformar i en muffinsplåt (annars kommer de att rinna ut).

4. Grädda i ugnen tills de har stelnat ca 20-25 min!

5. Ta ut och ät, godast varma men även kalla!


Detta var fyllningen jag hade i igår. För mer tips om fyllningar och hur man gör omelettmuffins kika in detta inlägget jag skrev förra gången :)


  

Så här såg de ut innan ugnen och innan de "svällde" upp!

Av Sofie - 4 september 2012 08:46


   


Dagens frukost:

x Naturell yoghurt med pauluns müsli, färska blåbär och kanel

x Snabbt mandelmicrobröd med keso, kokt ägg och pestokrydda


Snabb mandelmicrobröd(1 st): Blanda ihop 1 msk mandelmjöl (alternativt annat mjöl), 1 msk havregryn, 1/2 msk linfrön, 1 krm fiberhusk och 2 msk mjölk. Platta ut geggan på en platt tallrik. Kör i micron ca 2 min tills den har stelnat. Låt svalna något och skär loss från tallriken med en kniv. Toppa med vad du vill!


Brödrecept från frukostera! Snabbt och enkelt. Kanske inte det saftigaste och mjukaste brödet jag ätit, mer som knäckebröd. Men med tanke på hur enkelt det var så hade jag inte så höga förväntningar heller :)


 


Nu skola då som vanligt...

Av Sofie - 3 september 2012 21:40


 


Lax med kokosmjölk, lime, chili och ingefära (4 personer)


4 bitar laxfilé (ca 560 g)

3 morötter

1/2-1 röd chili

2 msk riven ingefära

1-2 lime

3 dl kokosmjölk

salt o peppar


1. Skär laxbitarna i mindre bitar.

2. Skala och skär morötterna i "mynt". Hacka chilin.

3. Stek laxbitarna. Låt morotsbitar, chili och ingefära få fräsa med i någon minut. Pressa limesaft och häll i kokosmjölk. Salta och peppra. Låt puttra i sådär 5-7 min.

4. Smaka av och se om det behövs mer av någonting! Klart.


Namnam, superduperenkelt och jag har säkert lagt upp liknande recept innan, men så här gjorde jag iallafall dagens middag :)


 


Kom fram till en sak när jag lagade middag idag (den ovan). Att laga mat är lite som terapi för mig, jag går liksom igenom vad som nyligen hänt i huvudet och tänker över saker medan jag håller på med händerna. En del får utlopp för sin kreativitet med att sjunga, andra måla/rita, andra spela teater, dansa, spela ett instrument eller skriva. Jag är kreativ när jag lagar mat. Hur är ni? :)

Av Sofie - 3 september 2012 14:45


Nuförtiden använder jag sällan kokböcker när jag lagar mat, jag gjorde det betydligt mer i början. Men nu gör jag mycket själv och finner inspiration från andra bloggar. Men jag har ett gäng som jag tycker är riktigt bra och som har recept med "min typ av matlagning". Tänkte att jag kunde tipsa er om dessa!


 


Hälsokokboken av Ulrika Davidsson - Den bästa. Alla grundrecept på ett hälsosammare vis. Även en del mer annorlunda recept (alltså icke grundrecept) att testa och finna inspiration ifrån.


Kostrådgivaren kokbok av Nina Ahlm - Bra hälsosam mat, med en del udda recept. I slutet finns även recept på vanliga rätter/tilltugg som man äter, men helt nyttighetsmodifierat.


Frukostera av Victoria - Ni vet frukostbloggaren nummer 1:s egna kokobok med en massa frukosttips. Mycket har jag testat, och när man har noll frukostinspiration är det bara att bläddra lite i den.


Lättlagat på 20 minuter av Maud Onnermark - Recept på lättlagad mat precis som titeln. Och nyttig sådan, mycket bra recept som är enkla att göra. Mest från grunden, men lite halvfabrikat har smygit sig in här och där.


Dessa ovan är väl de 4 bästa enligt mig :D


Om man vill ha mer Raw food ska man köpa dessa:

 


Raw food av Erica Palmcrantz Aziz - Fick jag i födelsedagspresent i år. En massa fina och nyttiga recept, dock har jag inte hunnit pröva någonting än. Men det ska jag när jag har tid och inte en massa andra recept som väntar på att bli prövande.


Salig Blandning av Renée Voltaire - Fin och inspirerande bok. Mest raw food. Dock lite dåligt att man måste ha hennes varianter av superfoods i nästan alla recept, allt sådant är extremt dyrt. Men man kan självklart modifiera bort det till en viss gräns.


 


Blueberry Lifestyle´s Kokbok av Ulrika Holm - Butikens Blueberry´s egna kokbok, så fin och inspirerande. Jag har testat en del och det var väldigt gott, men det finns en massa mer att testa. Mycket rawfood och veggo på ett annorlunda sätt.


Året runt med Saltå Kvarn av Åsa Swanberg - Allt lagat från grunden. Fin bok med en massa vackra bilder. Jag gillar att bläddra igenom den för att finna inspiration, men jag tror aldrig jag har lagat något ifrån den.


Detta var mina tips! Använder ni er också av någon av dessa? Har ni några andra bra tips så vill jag gärna veta! :D

Av Sofie - 3 september 2012 08:02


 


x Blåbärsgröt (på 1 dl fiberhavregryn, 2 dl vatten, 1 dl blåbär, en gnuttasalt, kardemumma och kanel efter smak, och sedan 1 äggvita i slutet) med mjölk, en klick kesella, en bit rivet äpple, solroskärnor och en klick jordnötssmör


Någon nämnde orden höstig gröt bland kommentarerna. Så jag tänkte, vad är en höstig gröt om jag får bestämma? Och det är det ni ser ovan som jag gjorde till frukost. En klassiker som jag har gjort många gånger men som är väldigt god och kan göras igen :D Vad är en "höstig" gröt eller frukost för er? För vare sig vi vill erkänna det eller inte så har hösten kommit hit och den har kommit för att stanna!


 


På måndagar har jag världens underbaraste sovmorgon, man kan bara älska den som la det i mitt schema. Jag har hitills spenderat den med att sova en timme extra, och ska nu dra vidare till gymmet. Måndagsmorgonträning ska bli min nya grej! Enda problemet är att jag kommer att känna mig som världens packåsna med ombyteskläder, duschsaker, skor, vattenflaska, något att äta efter träningen, mellis efter skolan, mina läxböcker från helgen, annat som jag behöver till skolan osv...


Ni får ha en fin måndag :)

Av Sofie - 2 september 2012 22:10


     


Dålig bloggning idag, jag vet! Har bara inte hunnits med. Dock såg jag precis att det inte har varit dåligt på läsar och kommentarfronten idag, 1200+ unika besökare änsålänge (wow) och en massa kommentarer med frågor att svara på, jag svarar så fort jag kan. Tack alla snälla som skriver så fina saker till mig, ni gör mig alltid lika glad :D


Något som jag till slut hann med på kvällskvisten var att baka det där bananbrödet som jag läst om både här och här, jag kombinerade deras recept och gjorde min egna variant. Blev ett par skivor med kesella, hallon och jordnötssmör till kvällsfika, mums så gott!!! 


Bananbröd/kaka (1 st)


2 stora mogna bananer

3 ägg

drygt 1 dl kesella (ca 120 g) alternativt mixad keso eller silkestofu

ca 2 msk honung/agave (mängden beror lite på hur sött man vill ha det eller om det mer ska vara osött bröd)

1/2 dl vatten


1 1/2 dl kokosmjöl

4 tsk bakpulver

1 tsk vaniljpulver

1 krm salt


1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Mosa banan, och blanda ihop ägg, kesella, honung/agave och vatten till en jämn massa.

3. I en annan bunke blandar du kokosmjöl, bakpulver, vaniljpulver och salt.

4. Rör ihop innehållet i båda bunkarna till en klumpfri smet.

5. Lägg smeten i antingen en bakplåtsklädd avlång brödform eller en avlång brödform som är oljad och "bröad" med kokosflingor eller havregryn.

6. Grädda i ugnen ca 45-50 min!

7. Ta ut, låt svalna och skär i tunna skivor.


   Kvällsfika


   Brödet i en bakplåtsklädd form

  

Som AliceAugusta skriver så passar detta extremt bra med yoghurt/kesella/turkisk yoghurt/kesoröror blandat med t.ex citronsaft/skal (lime, apelsin samma), kanel, kardemumma, citronmelis, mosade bär, nötter, frön, kokosflingor osv.


Om man vill ha det som bröd eller mer kakliknande bestämmer man själv beroende på hur mycket honung/agave/strösocker/stevia man har i. Min blev väl lagom söt, inte att bjuda på som efterrätt men gott kvällsfika. Som de flesta av mina recept går ju detta att njuta av till frukost, mellis, kvällsmellis och en nyttigare efterrätt.


ps. Jag ligger efter med träningsinläggen. Ska försöka fixa det imorn. Annars har jag faktiskt en del idéer på "tanke" inlägg och hel del recept som jag inte publicerat än, vad sägs om chokladiga mellanmålsmuffins kokosstyle, lyxiga omelettmuffins att ha i väskan som mellanmål eller hemmagjord cookie dough glass? :P Men det tar vi någon annan dag, för nu ska jag duscha och sova!

Av Sofie - 2 september 2012 09:49


      


x Powersmoothie på en persika, några jordgubbar, en bit fryst banan, kokosmjölk, en stor bit färsk ingefära och carobpulver (går att byta ut mot kakao)

x Yoghurtblandning på 1 dl naturell yoghurt, 1 dl keso, 1 dl kesella, lite vaniljpulver och lite mesquitepulver toppat med rostade nötter/frön, hampafrön och gojibär


   Godmorgon, känns som denna helg har gått jättefort och nu är det bara söndagen kvar. Och jag ska spendera min söndag med något jag inte gjort på månader, plugga! Känns lagom kul. Men det är bara att köra igång, kommer iallafall få en paus då jag ska spela tennis senare, och sedan vill jag extremt gärna testa att baka det där bananbrödet jag läst så mycket om (det kan ju få vara någon form av belöning när jag är klar) och sedan kanske jag ska hänga med några kompisar på bio ikväll. Så det kan nog bli en helt okej söndag iallafall :D


Vad ska ni hitta på idag? Och har ni ätit någon smaskig frukost som ni kan tipsa mig om?


     

Sök i bloggen

Translate

Presentation


Välkommen till en blogg skriven av en 18-årig tjej från Stockholm om mat och hälsa! Här inspirerar jag till en hälsosam livsstil som håller på längre sikt utan dieter, kalorier och vikttänk! Jag älskar att testa nya recept och hitta på mina egna, dessa re

Följ bloggen på bloglovin

Nyttigt Gottis

Kontakta mig

                      Mail:

foodandhealthinmyway@yahoo.se

 

Instagram: sooofieee

Fråga mig

116 besvarade frågor

Middagsrecept

Topp-12 "Chokladigt"

 

Inlägg om vikt och kalorier

   

Superfood Guide

Nyttiga frukostmuffins

Kategorier

Vegetariskt

Pannkaksrecept

Andra inspirerande bloggar

Läsarfrågor med svar

Hitta recept

Matbloggstoppen

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< September 2012 >>>

Arkiv

Bloggar om mat

Matklubbens Topplista

Senaste inläggen

Omröstning

Varför läser du min blogg?
 För recepten
 För frukostinläggen
 För inspirationen
 För bilderna
 För att du känner mig personligen
 Annat (kommentera gärna vad då)
 Det är första gången jag besöker bloggen
 Flera av anledningarna

RSS

Hälsobloggstoppen


Skapa flashcards