Sofies Wellness

Alla inlägg under augusti 2012

Av Sofie - 12 augusti 2012 11:00


 


Bröd är något som är så mycket godare att baka själv än att köpa färdigt (om det inte är från ett riktigt bageri förstås). Jag har en favorit när det kommer till brödrecept, det är detta blåbärsbröd med kardemumma/kanel. Det måste ni testa om ni inte har gjort det (annorlunda men supergott). Annars när det är ont om tid och jag vill ha en eller två skivor bröd, då är detta 5-min bröd alldeles perfekt, det måste ni också testa om ni inte gjort det. Något som jag dock länge har varit på jakt efter är ett grundbrödrecept på helt vanliga limpor som är goda, enkla att göra och nyttiga. Så jag blev jätteglad när någon (kommer tyvärr inte ihåg namn) för ett tag sedan kommenterade med ett recept på ett bröd enligt dessa kriterier. Jag har i stort sett inte gjort om receptet alls (några små ändringar bara), så tack du som gav mig detta tips:



Gott, enkelt och nyttigt bröd (2 limpor)


rapsolja + ev. några msk sesamfrön till formen

10 dl dinkelfullkornsmjöl (eller liknande mjöl)

4 dl fiberhavregryn

1 dl linfrön

1 dl solroskärnor (alternativt pumpakärnor)

4 tsk bikarbonat

1 1/2 tsk salt

2 äpplen

9 dl naturell yoghurt

2-3 msk honung


1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Olja (eller smöra) två stycken 1 1/2 liter formar. Om du vill kan du även strö över sesamfrön på botten för extra smak och krispighet.

3. Blanda mjöl, havregryn, linfrön, solrosfrön, bikarbonat och salt i en stor bunke.

4. Grovriv äpplena. Blanda med naturell yoghurt och honung i en annan bunke.

5. Blanda samman innehållet i de både bunkarna noga.

6. Fördela i smeten i formarna.

7. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme och 40 min (100 min).

8. Stjälp direkt upp ur formen (viktigt) och låt de svalna.

9. Skär i mindre bitar. Och det du inte kommer äta upp inom närmsta tid, frys in i plastpåsar (perfekt att ta fram)!


Nybakat bröd med keso, kokt ägg och örtsalt sitter aldrig fel:

 


Här kan ni se hur det blir med undersidan av bröden när man har strösslat sesamfrön i botten av formen (jag älskar det):

 


Måste även passa på att fråga, vad är ert favoritpåläggskombination att ha på varma nybakade brödskivor? Mitt är som äggmackan ovan eller mosad avokado med basilika och körsbärstomater :D MUMS!!! 

Av Sofie - 11 augusti 2012 18:00


   


Att jag älskar nötter och frön har ni säkert märkt. De är ju goda som de är, men extra goda blir de om man rostar dem. Det finns ju en del rostade (ofta dock tyvärr väldigt saltade) att köpa färdiga i butik, men varför göra det när man kan göra det själv på mindre än 5 min? Låter det komplicerat? Nej det är det inte. Såhär gör du:


Sätt en stekpanna på ganska hög värme. Lägg på valfri mängd nötter/frön. Håll koll hela tiden så att de inte bränns (viktigt)! När de har fått lagom färg, stäng av plattan och låt svalna. Förvara sedan i en burk. Ett tips: Eftersom nötterna är större, lägg i de först och när de fått lite färg, då lägger du även i fröna. Annars kommer fröna vara helt svarta innan nötterna är klara och det är ju inte så kul eller gott ;)


   


Vad kan man göra med rostade nötter/frön? Ha med i väskan som mellanmål tillsammans med en frukt, toppa salladen, ha på yoghurten/kesellan/keson/liknande, blanda i müslin, lägg fram i skålar som snacks på fredags/lörsdagskvällen istället för chips/ostbågar (passar utmärkt när man har gäster)... Har ni några fler tips? :)

Av Sofie - 11 augusti 2012 14:30


Om ni undrar varför det står 18 st i receptet och det är 15 på bilden så beror det på att jag glömde fota innan vi provsmakade ;)          


Idag är det lördag och då har många för vana att äta lördagsgodis. Inget fel på det (ditt val) men om det skulle vara så att du idag vill ha något sött men gjort på bättre matvaror och inga kemiska tillsatser så tycker jag att du ska testa dessamumsiga små kakor. Jag gjorde de till min födelsedag och både familj och vänner har blivit serverade dessa och tyckt att de var väldigt goda. Receptet har jag helt kommit på själv:



Jordgubbskakor (ca 18 st)


225 g halvtinade jordgubbar (ett fryspaket)

12 torkade aprikoser

1 1/2 dl sötmandel

1/2 dl kokosflingor

1 1/2 tsk vaniljpulver

2-3 msk agave/honung

Mandelsmör (eller annat nötsmör)


1. Mixa jordgubbarna till en krämig röra. Ställ åt sidan.

2. Mixa aprikoser, mandel, kokosflingor, vaniljpulver, agave/honung och 3/4 dl av jordgubbssmeten till en deg.

3. Klicka ut degen till ca 18 st avlånga kakor på en plåt med bakplåtspapper. Gröp ur i mitten (och av det urgrupna kan du göra fler grottor av).

4. Bre ut en klick mandelsmör (typ en knapp tsk, jag måttade inte) på varje kaka. Fyll groparna med resten av jordgubbssmeten.

5. Grädda i ugnen på 175 grader i ca 15-20 min. Kolla så att de inte blir brända. Låt svalna. Mina kakor stelnade men var kladdiga i mitten, det gillar jag. Om man vill ha de helt stelnade kan man nog ha de i på lägre värme (annars bränns de) och längre tid!


 Små kaka :)




 


Enjoy! :D

Av Sofie - 10 augusti 2012 14:13

 


Ciao ciao! Nu drar jag strax till Värmland över helgen. En sådär 5 timmar bilresa väntar nu :(


Hursomhelst nu när jag är borta har jag fixat tidsinställda inlägg åt er, så kika in här som vanligt. Men "live" hörs vi igen söndag kväll/måndag morgon!


Jag passar även på att ha en frågestund medan jag är borta. Så fråga på nu i kommentarfältet till detta inlägg. Det ska helst vara enligt bloggens tema: mat/hälsa/träning men kan även vara en del personligt om mig (fast självklart inte privata saker). Vill även tillägga att jag inte är utbildad eller något inom mat/hälsa/träning utan jag har bara det som ett stort intresse. Allt svaras efter egna erfarenheter och den fakta jag har läst (och den behöver ju inte alltid stämma tyvärr). Bara så att ni har det i baktanke! :D


Så bomba mig med kommentarer nu...


Av Sofie - 10 augusti 2012 13:50

     

 


Till lunch idag var det ett paket kycklingfärs som stod och framme och som skulle ätas upp. Vad ska jag göra? Jag har gjort en god köttfärssås med kyckling tidigare men jag ville göra något nytt. Jag kikade lite i kylskåpet, vi hade några rödbetor och sedan 1/2 squash som var på gränsen att behövas slängas. Jag använde dem i, och sedan fortsatte mitt exprimenterande i köket precis som vanligt. Resultat? En läskigt rosa kycklingfärssås, men väldigt god och annorlunda mot vad jag har gjort tidigare.


Rosa kycklingfärssås med rödbetor, bönor, squash och timjan (4 personer)


400 g kycklingfärs

2 schalottenlökar

1/2 squash

2 medelstora rödbetor

1-2 dl grädde/creme fraiche/turkisk yoghurt (jag blandade lite av allt haha då vi inte hade 1 hel dl av något)

2-3 tsk torkad timjan

1 1/2 dl kokta och sköljda sojabönor (eller andra bönor/kikärter)

salt o peppar


1. Bryn färsen.

2. Finhacka löken, grovriv squashen och skala och grovriv rödbetorna. Fräs med färsen i slutet.

3. Häll i grädde och timjan, låt puttra ett tag, sådär 5-12 min (beror lite på hur mycket tid man har på sig).

4. Häll i bönor och smaka av med salt och peppar. Låt puttra yttligare ett par minuter!


    Läskig färg :S Allt blev rosa, och bilderna jag tog på hela såsen i stekpannan såg så oaptitliga ut att jag inte tänker lägga upp de bilderna! Men en överraskade god och annorlunda smak hade den. Testa!

Av Sofie - 10 augusti 2012 08:39


 


x Hembakat bröd (recept kommer i helgen när jag är bortrest) med keso, kokt ägg och basilika

x Naturell yoghurt blandat med keso och turkisk yoghurt (eftersom den naturella i stort sett var slut) med kanel, blandade rostade nötter/frön (kommer även upp ett inlägg hur man själv rostar i helgen), hallon, kiwi och en klick mandelsmör på toppen


Ja tidig och tidig morgon kan man väl inte egentligen säga. Jag har varit upp kl. 7.40 många gånger på lovet, men nu för första gången var jag tvungen att gå upp (väckarklocka). Jag ska faktiskt till läkaren (hjälp jag har inte varit där på sådär 8-10 år kanske), ska kolla hjärtat och lite annat, även fast jag vilat en massa så känns det inte normalt sedan jag var sjuk förra veckan. Just nu precis innan har jag en massa sjuka idéer om att de kommer finna världens hemskaste sjukdomar på mig och jag kommer bli tvingad att ligga stilla i en säng tills jag dör. Troligtvis är det inte så farligt, eller ingenting alls. Det vore skönt att höra :)


Ska även nämna att jag åker bort över helgen. Släktträff i Värmland med 200+ personer som har samma efternamn som mig. Tur att man inte i Sverige tilltalas med Mr. Mrs. eller Ms. och sedan efternamnet, då skulle det bli lite förvirrande ;) Ingen bloggning därifrån för min del. Men jag har fixat flera tidsinställda inlägg som jag oftast brukar göra när jag är borta. Så ni kommer inte märka någonting!


 


Ha en fin dag!

Av Sofie - 9 augusti 2012 18:00


  Ser lite dyster ut men smaken är inte alls dyster :)


Jag brukar sällan helt kapa andras recept precis som de är, jag gillar ju att göra min egna version av receptet. Men detta receptet är helt kapat (eller jag ändrade från 1/2 dl till 3/4 dl valnötter men det räknas inte) från AliceAugustas blogg (den har väl ingen missat). Egentligen hade jag inte alls tänkt att baka idag. Men så satt jag och läste lite bloggar innan jag skulle till farmor och detta recept kom upp. Det lät väldigt gott och enkelt, och för ovanlighetens skull hade jag allt hemma. Och det var dessutom perfekt fika att ta med till farmor! Och så fick jag äntligen testa det kokosmjöl och stevia strö som jag köpt inför bakningen till min födelsedag (som aldrig blev av). Återkommer senare med vad jag tycker om produkterna, jag vill testa de fler gånger och läsa på lite innan jag skaffar mig en riktig åsikt! Okej här kommer receptet iallafall:


Morotskakamuffins (12 st)


1 dl kokosmjöl

3/4 dl grovhackade valnötter

1 riven morot (ca 120 g)

1 tsk bakpulver

1 krm salt

1 1/2 msk kanel

1 dl stevia strö (eller honung/agave/vanligt strösocker)

1 dl valfritt mjöl (jag tog mandelmjöl, eller ta dinkel, graham, rågmjöl, annat)

100 g kvarg/kesella

2 ägg

1/2 dl vatten


1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

3. Blanda alla blöta (kvarg, ägg, vatten) i en annan bunke.

4. Blanda samman innehållet i bunkarna noga.

5. Klicka ut i 12 st muffinsformar.

6. Grädda i ugnen i ca 15-25 min (enligt receptet 15-20 min, för mig tog det 25 min).

7. Låt svalna!


Till fikat (eller mellanmål som jag till vana att kalla det) idag åt vi de precis som de var och det var gott. Men jag tror säkert att de blir ännu godare om man toppar med en röra på kesella/turkisk yoghurt/färskost blandat med citronsaft/mosade hallon eller liknande :)


 

Av Sofie - 9 augusti 2012 11:54


 


Dagens frukost:

x En sjukt god bägare med olika lager


Blåbärs/hallon/choklad/vanilj/jordnötssmör/choklad bägare (1 glas och portion): Blanda 1 dl valfria gryn, 2 dl naturell yoghurt, 2 dl frysta (mosade) blåbär/hallon, 2-3 tsk kakao och gärna 1-2 krm vaniljpulver (inte nödvändigt men förhöjer smaken). Låt gegga ihop sig en stund (kan förberedas kvällen innan och stå i kylskåpet över natten också). I en annan skål blandar du 1 dl kesella eller turkisk yoghurt med 1 msk jordnötssmör. Lägg halva bärröran i botten av ett glas, halva jordnötsröran, halva bärröran, halva jordnötsröran och avsluta med några (rostade) frön eller nötter (kommer snart ett inlägg om hur man torrostar sina egna frön/nötter)


Idag vaknade jag lite senare än vanligt. Som vanligt när man går upp senare än vanligt så är kroppen inte hungrig. Men frukost blir det alltid ändå, annars blir jag bara vrålhungrig efter 1 timme. Jag tänkte att jag inte skulle göra något avancerat, en lätt davosgröt skulle bli perfekt, det var det längesedan jag åt det. Men som vanligt när jag börjar göra något i köket blir det till världens expriment, "tänk om jag skulle blanda i det?" och "då kan jag ju blanda i det också" och "så kanske jag kan göra lite såhär så blir det ännu bättre". Jag kan inte låta bli haha även fast att jag har bestämt mig att jag ska göra något enkelt och fort. Men det är ju bra för er, ni får ju en massa härliga nya recept och tips hela tiden :D


Jaja angående smaken så förstår ni nog att den var väldigt bra med tanke på detta inläggets rubrik. Lyxigt och skulle likaväl kunna ätas som efterrätt som till frukost!


   

Sök i bloggen

Translate

Presentation


Välkommen till en blogg skriven av en 18-årig tjej från Stockholm om mat och hälsa! Här inspirerar jag till en hälsosam livsstil som håller på längre sikt utan dieter, kalorier och vikttänk! Jag älskar att testa nya recept och hitta på mina egna, dessa re

Följ bloggen på bloglovin

Nyttigt Gottis

Kontakta mig

                      Mail:

foodandhealthinmyway@yahoo.se

 

Instagram: sooofieee

Fråga mig

116 besvarade frågor

Middagsrecept

Topp-12 "Chokladigt"

 

Inlägg om vikt och kalorier

   

Superfood Guide

Nyttiga frukostmuffins

Kategorier

Vegetariskt

Pannkaksrecept

Andra inspirerande bloggar

Läsarfrågor med svar

Hitta recept

Matbloggstoppen

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3
4
5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Augusti 2012 >>>

Arkiv

Bloggar om mat

Matklubbens Topplista

Senaste inläggen

Omröstning

Varför läser du min blogg?
 För recepten
 För frukostinläggen
 För inspirationen
 För bilderna
 För att du känner mig personligen
 Annat (kommentera gärna vad då)
 Det är första gången jag besöker bloggen
 Flera av anledningarna

RSS

Hälsobloggstoppen


Ovido - Quiz & Flashcards