Sofies Wellness

Alla inlägg under juli 2012

Av Sofie - 6 juli 2012 09:00


Vem älskar inte riskakor? Här är en massa inspiration vad du kan ha på dem:


                    


Keso, tomat, basilika, oregano, skinka, nötsmör, banan, mosad banan+kakao, kallrökt lax, spenat, ruccola, ost, kalkon, ägg, paprika, pesto, kokosflingor, avokado, sesamfrön, kakaonibs, äpplemos, kanel...


Listan kan göras lång, har ni några fler tips eller favoritkombinationer? :D

Av Sofie - 5 juli 2012 16:00


    


Ett recept som jag gjorde förra veckan uppe i Stockholm men inte har visat er:


Bovete/frökex (en sats)


Blötlägg 1 dl krossat/helt bovete i 3 dl vatten, 2 msk chiafrön i 1 dl vatten och 1 dl solrosfrön i 2 dl vatten över natten. Häll av vattnet som är över från bovete och solrosfrön. Skölj bovete noga (viktigt)! Blanda chiafrön, bovete, solrosfrön, 1 dryg msk kanel, 1 tsk malen kardemumma och 1/2 tsk malen nejlika i en bunke noga.


Bre ut på en bakplåt med bakplåtspapper så tunt som det går. In i ugnen på 200 grader tills det torkat (ca 20 min) och bryt sedan i bitar. Tips: Efter ca 10-15 min, ta ut och skär/bryt i bitar och vänd på dem och en sväng in i ugnen igen tills de är helt torra. Låt svalna och förvara i en burk med lock!


Receptet kommer härifrån! Ät med vad du vill. T.ex mandelsmör och/eller choklad/kaffe mandelsmör:

   


        


Kryddigt och gott :D

Av Sofie - 4 juli 2012 12:00


 


Jag vill bara tipsa om bra sommarläsning: Senaste Fitness Magazine som finns i butik nu. Det är min favorittidning, och i detta nummer handlar allt bara om mat. I skrivande skede har jag inte hunnit läsa den än, men jag har bläddrat igenom hela. Och den verkar vara fylld med grymma tips, inspiration och intressanta artiklar. Så spring och köp så har ni något att läsa på stranden! :D


Läser ni vanligtvis Fitness Magazine?


       


En tidning helt i min smak...

Av Sofie - 3 juli 2012 12:00


Jag har fått en del frågor om vad jag köper de saker som jag använder i maten men som inte finns i vanliga mataffärer. Därför tänkte jag ge er några tips på bra butiker (några kanske ska besöka stockholm under sommarledigheten):


Pierias Livs (i Hötorgshallen) - De har det mesta: nötter, fröer, torkad frukt (en massa varianter som jag inte sett finns att köpa någon annanstans), torkade bär, mjöl, gryn, kryddor, kakaonibs och en massa annat till bra priser. Jag har bl.a köpt kokoschips, gojibär, torkade päron, kikärtsmjöl, rostade bönor och hampafrön där. Ett plus är även att de finns små skålar med smakprov av det mesta.


Gryningen (på Söder och webshop) - En mysig affär med mycket raw food saker. Har mycket nötter, olika sorters "superpulver", annorlunda fröer (som hampa och chia) och många varianter nötsmör. De har en stor tehylla. De ska även göra sin egen kokosolja som de säljer billigt (har jag läst), men den missade jag när jag var där. Förövrigt är det en vanlig mataffär men med ekologisk och hälsosam inriktning. De har annorlunda gryn/mjöl/ris, frukt/grönsaker, bröd och bönor/linser. Finns även hud/hårvårdprodukter, kosttillskott och nyttigare varianter av choklad/godis/barer.


Blueberry Lifestyle (finns flera i stan och en webshop) - Förutom att de säljer en masa härliga sallader, wraps, smoothies och rawfood bollar har en del produkter man kan köpa hem. Torkade bär/frukter, "superpulver", egenblandade müsli, grötblandningar, bars, agave/sweet freedom och så deras fina egna kokbok. Den här är dock lite dyrare än de andra affärerna.


Cajsa Warg (en på söder och en i vasastan) - En ekologisk mataffär fylld med en massa roliga saker. Färsk frukt/grönsaker, nötsmör, hälsogodis, gryn/mjöl, hemmagjorda såser, mejeriprodukter, färdiga rätter, fisk/kött osv. Som i en vanlig mataffär bara med fler spännande produkter.


Goodstore (på söder) - Lite som en mindre Cajsa Warg, fast vegetarisk. Jag har bl.a köpt hem ett lakritspulver där som jag inte tror finns att köpa på så många andra ställen.


Urban Deli (på söder, nästan vägg i vägg med goodstore) - Också som Cajsa Warg med en massa roliga produkter. Här finns även en restaurang.


      Handling på Pierias Livs...


Där här var mina favoriter. Har ni några fler tips får ni gärna slänga in en kommentar! :D


Av Sofie - 2 juli 2012 14:30


Nu åker jag iväg över en månad så jag tänkte berätta om hur det blir med bloggningen. Dator, kamera och internet är medpackat. Så jag kommer att kunna blogga! :D Men hur kul jag än tycker det är att hålla på med bloggen så är det skönt med lite pauser ibland. Jag försöker vanligtvis bara blogga när jag känner för det, men det blir ibland en press att jag känner att jag "måste" blogga. Och så vill jag inte känna under sommaren då jag ska ta det lungt, ha kul och vila upp mig inför kommande år. Därför tänker jag nu ta det lite lungt med bloggen. Jag kommer blogga när jag verkligen känner för det och inte ha något dåligt samvete om det går flera dagar mellan inläggen. Så då vet ni det!

Men jag har nu när jag har varit hemma fixat en hel del tidsinställda inlägg (mycket favoriter i repris) som kommer att ploppa upp då och då under kommande veckor. Så om jag inte bloggar "live" under en tid så kommer det ändå att komma upp inlägg här. Det är väl bra?

Dessutom kommer jag ju inte vara hemma och ha samma möjligheter till att laga mat. Visst kommer jag att äta, för äta bör man annars dör man, så en del matbilder kommer nog att komma upp här men kanske inte lika avancerat.

Jag kommer även ihåg att förra sommaren sjönk läsarstatistiken under juli (och det har den redan börjat göra nu), för vem sitter en massa timmar framför datorn under Sveriges finaste och varmaste månad? Inte jag iallafall!

Men fortsätta gärna kommentera inläggen och mejla om ni undrar något på foodandhealthinmyway@yahoo.se för det kan jag läsa i mobilen, och det kommer jag nog kolla ganska ofta. Tyvärr kan jag inte blogga ifrån mobilen då bloggplatsen inte har kommit ut med någon app än :( Men jag skulle starkt rekommendera er att följa mig på instagram om ni vill ha bättre uppdatering på bilder och inspiration från mig. Jag heter sooofieee där :D

Och slutligen så önskar jag er en jättehärlig sommar var ni nu är och vad ni nu gör! Vi får se hur mycket vi hörs av i sommar, det beror lite på vad jag känner för... Men som sagt kolla in här då och då, det kommer att komma nya inlägg! Och jag är tillbaka som normalt i augusti...

Sköt om er :D

  Gammal bild på mig (tror från skolavslutningen), fråga mig inte varför jag ville visa upp mina nymålade naglar...

Av Sofie - 2 juli 2012 09:20


 


x Hemmagjord persikafil med färska svenska jordgubbar, fiberhavregryn, havrekli, pekannötter, kokosflingor, gojibär och kakaonibs

x Ett kokt ägg med örtsalt

x Bovete/frökex med mandelsmör (receptet på dessa kex kommer att komma upp i veckan)


Persikafil (ca 1 person): Mixa ihop 2 1/2 dl fil, 1 dl keso, 2 persikor, 1/2 banan och lite vaniljpulver!


Jag såg att detta blir det 300:e inlägget som rör frukost. Så om ni vill ha frukosttips har ni minst sagt många tips att få inspiration ifrån om ni klickar på kategorin frukost till höger :D


Dagens frukost blev att använda sig av så mycket rester som möjligt... Men det blev minsta lika gott för det!


 

Svenska jordgubbar är verkligen underbart goda!


Idag väckte mobilen mig vid 7, upp och genomföra dagens plankutmaning, göra frukost, njuta av frukost, laga lunchlådor till mamma och mig och mellanmålslåda till mig, härlig dusch, packa mer... Nu ska jag bara packa det sista innan jag sätter mig i en bil mot Skåne i sådär 7 timmar. Risk för att bli uttråkad men jag har tidningar, böcker, anteckningsblock med olika planeringar och min iphone nedpackat, så det kommer nog gå alldeles utmärkt :D


Av Sofie - 2 juli 2012 06:00


Min träningsvecka:


Måndag - Hemmaträning med youtube: Billy Blanks Jr bootcamp dansuppvärmning, Billy Blanks Jr bootcamp swing dance workout och Billy Blanks Jr bootcamp cardio dance workout + Löpning: Ganska snabbt 1 dryg km o Intervaller på ca 160 m (enligt runkeeper) så fort jag orkade x 8 med stillastående vila (ca 20 sek vila, började varje intervall efter en minut sedan jag började den innan) o väldigt lugn jogg hem på 1 dryg km + Plankutmaningen


Tisdag - Intensiv jympa 55 min + Plankutmaningen


Onsdag - Vilodag


Torsdag - Plankutmaningen + Intensiv jympa 55 min


Fredag - Morgonlöpning 5,06 km 27:49 min (enligt Runkeeper) + Plankutmaningen


Lördag - Vilodag


Söndag - Gymmet ca 75 min: Helkropp: Upvärmning 5 min Crosstrainer, Benpress, Leg Extensions, Sittande bröstpress, Latsdrag, Bicepslyft med fria vikter, Rumplyft med vikter på magen, Dips på bänk, Jägarvila, Axellyft åt sidan, Rygglyft blandat med Fallskärmen, + Plankutmaningen, slutligen döda mig själv med 2 min jägarvila (brukar klara mer men inte efter detta pass och gymmet stängde också då så de höll på att slänga ut mig därifrån haha)


Kommentar: På måndagen hade jag tänkt springa intervaller ute, men regnet bokstavligt talat öste ner (och skulle göra det hela dagen enligt väderprognoser) så det kändes inte så lockande. Försökte hitta några konditionsvideor på youtube, hittade några dansinspirerande. Kändes först väldigt fjantigt att stå och dansa framför en dator ensam haha. Videorna var inte jättejobbiga, men kul med lite stegkombinationer. Jag saknade min dans som jag slutade med för 1 år sedan. Men mitt i en videorna slutade det regna. Vad gör man då? Jo då dra man på sig ett träningslinne över hemmaträningskläderna och byter skor. Och så ut och spring. Eftersom jag redan tränat ett tag fick det bli färre intervaller, men ännu intensivare, tuffare och härligare.

Tisdagens intensiv jympa gick jättebra, grym ledare/pass och bra peppande musik. På torsdagen var det helt tvärtom. Dessutom hade jag bara några timmar innan fått en ny plastskena i överkäken (efter min tandställning) som fick mig att må lite illa, skavde mot tungan och gjorde det svårare att andas, och det blev bara värre med att träna med den. Motivationen försvann och jag funderar på att gå ut ur salen och skippa allt. Men så kom jag på det här citatet som jag gillar:

 


Så jag körde på så gott som jag kunde. Fuskade mig igenom mer än halva styrkan, gjorde övningen en stund och sen la jag mig ner och kollade på alla andra som svettades loss (haha jag undrar om jag ser lika rolig ut när jag håller på?). Alla konditionslåtarna och benstyrkan genomförde jag men tog väl inte riktigt ut mig som jag brukar. Men jag tog mig iallafall igenom hela passet och blev någorlunda svettig.

På fredagen och söndagen när jag skulle träna tog jag ut den där plastgrejen när jag tränade, egentligen måste jag ha i den hela tiden nu i början, men mindre än en timme, vad gör det? Som tur är slipper jag den från och med idag på dagarna, jag måste bara sova med den :D

På söndagen blev det en genomkörare för hela kroppen på gymmet. Välbehövligt, nu när jag åker bort blir det nog inget gym alls, jag ska fokusera på löpningen istället och för att inte tappa alla styrka får det bli träning med kroppsvikten.


Hur er träningsvecka sett ut?


Veckans tips/tanke:


Denna vecka har jag anmält mig till Tjejmilen den 1 september, mitt första "tävlings"lopp (om man inte räknar de två gångerna jag sprang minimaran för en massa år sedan). Jag visste inte att det var så viktigt att boka tidigt. Nu hamnade jag i startgrupp 11 med de som springer på 78 min, jag springer på mindre än 1 timme. Aja men jag får väl springa förbi och få en bra tid så får jag springa i en bättre startgrupp nästa år. Fler som ska springa? Anmäla er kan ni göra HÄR! Nu när jag har anmält mig måste jag börja löpträna mer (kör oftast bara 1 gång i veckan nu). Men det passar bra, när jag är borta på sommaren och inte har tillgång till gruppträningspass/gymmet så kan jag ju fokusera på det. Ska leta upp några bra löpscheman får gamla tidningar där det står hur man bäst ska träna för att få ner tiden. Om ni vill kan jag dela med mig av dessa nästa vecka? Eller har ni några bra tips hur man ska träna innan ett lopp?


 

Kom hem en sådan här peppande tröja på posten i veckan, och jag premiärtränade i den igår :D


Alla svenskar som tillbringar somrarna i Sverige känner till P1s sommarprogram. Jag har inte lyssnat på de tidigare. Men i år har jag redan lyssnat på Anja Pärsson och David Hellenius sommarprat som en podcast i mobilen (väldigt smart att man kan lyssna på det när man vill i repris i mobilen, ladda bara ner SR appen). Faktiskt ganska kul att höra vad de pratar om! Och om man för en gångs skull inte vill lyssna på musik när man tränar kan man ju lyssna på det. T.ex när man springer, promenerar eller varför inte ligger i hängmattan och slappar? Jag har därför gjort en liten lista till mig själv (som jag tänkte bjuda på) med vilka som jag vill lyssna på och när de går på radio så att jag vet när de går att ladda ner i mobilen:

 


Vilka tänker ni lyssna på?


Förutom dessa podcaster kan jag rekomendera Jillian Michaels (ni vet USA:s populäraste tränare som blandat annat medverkat i Biggest Loser och har gjort en massa hemma träningsdder) podcaster som man kan ladda ner gratis på Itunes. Hon pratar träning, kost, mental hälsa, motivation, tips och annat som rör andra saker men som ändå är kul/intressant att lyssna på :D


Update: Jag har nu funnit ett grymt löparprogram för att springa milen snabbare som jag ska börja köra nu, återkommer med det i nästa inlägg...

Av Sofie - 1 juli 2012 21:39


   


Häromkvällen skulle jag mixa ihop en ny burk mandelsmör, jag passade då även på att göra en variant som blev ungefär som nutella (eller som en vuxenvariant av det). Yummy!


Bara att rosta några nävar valfria nötter (tror hasselnötter fungerar bäst om man vill efterlikna nutellasmaken) i ugnen på 225 grader tills de fått fin färg (håll koll hela tiden så att de inte bränns). Låt svalna något och mixa nötterna  i en matberedare tills det blir ett krämigt "smör". Häll i kakao och/eller kakaonibs och kaffepulver efter smak. Det kan även behövas en skvätt naturell olja (som kokosolja eller rapsolja) för att få den mer flytande). För mer sötma; ha i honung/agave/sweet freedom. Och man vill kan även ha en nypa havssalt i som i vanligt nötsmör om man gillar det!


Jag hade 1 1/2 mandlar, 2 msk kakaonibs, 2 msk kakao, 1 tsk kaffepulver, 1 skvätt kokosolja och tyvärr lite för mycket havssalt... Aja men det blev gott iallafall, men det hade nog varit godare utan saltet :(


 


Jag gjorde som sagt även vanligt mandelsmör. Det har jag skrivit om tidigare. Men eftersom det är sååå gott kan jag ta det igen så att ingen missar det:


Rosta 2 dl mandlar i ugnen på 225 grader tills att de fått fin färg men inte bränns. Låt svalna något och mixa sedan med minst 1 tsk havssalt! Förvara i en burk i kylskåpet :)


Sök i bloggen

Translate

Presentation


Välkommen till en blogg skriven av en 18-årig tjej från Stockholm om mat och hälsa! Här inspirerar jag till en hälsosam livsstil som håller på längre sikt utan dieter, kalorier och vikttänk! Jag älskar att testa nya recept och hitta på mina egna, dessa re

Följ bloggen på bloglovin

Nyttigt Gottis

Kontakta mig

                      Mail:

foodandhealthinmyway@yahoo.se

 

Instagram: sooofieee

Fråga mig

116 besvarade frågor

Middagsrecept

Topp-12 "Chokladigt"

 

Inlägg om vikt och kalorier

   

Superfood Guide

Nyttiga frukostmuffins

Kategorier

Vegetariskt

Pannkaksrecept

Andra inspirerande bloggar

Läsarfrågor med svar

Hitta recept

Matbloggstoppen

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25
26
27
28 29
30 31
<<< Juli 2012 >>>

Arkiv

Bloggar om mat

Matklubbens Topplista

Senaste inläggen

Omröstning

Varför läser du min blogg?
 För recepten
 För frukostinläggen
 För inspirationen
 För bilderna
 För att du känner mig personligen
 Annat (kommentera gärna vad då)
 Det är första gången jag besöker bloggen
 Flera av anledningarna

RSS

Hälsobloggstoppen


Skapa flashcards