Alla inlägg under juli 2012
Avokado är en av mina favoritfrukter, ja det är faktiskt en frukt! :) Lite inspiration vad du kan göra med den:
Mums, jag blir hunrig av att kolla på alla bilder :P Om ni vill veta mer om avokado, läs fakta här!
Förlåt igen för dåliga bilder, jag kan fortfarande inte ladda upp från kameran...
Denna kväll grillade vi igen. Lax i paket var så gott och smidigt förra gången så vi gjorde det idag igen. Men denna gång med annan smaksättning i, blev en "asiatisk" variant och sedan gjorde jag grillad sötpotatis till (sötpotatis älskare som jag är). Också mycket gott! Som sagt så har vi inga mått här, men här är receptet ungefärligt:
Lax i asiatiskt paket och grillad sötpotatis (6 personer)
900 g laxfilé
salt
1-2 lime
2 citrongräs
en stor bit färsk ingefära
soja (ca någon dl)
aluminiumfolie
3 sötpotatisar (eller tillräckligt många, de kan ha väldigt olika storlek...)
olivolja
salt
1. Skär laxen i 6 bitar. Salta!
2. Pressa limesaft, hacka citrongräs och hacka/riv ingefäran.
3. Lägg varje laxbit på en bit aluminiumfolie. Fördela jämt limesaft, citrongräs, ingefära och stora skvättar med soja på laxbitarna. Gnugga/massera in i laxen. Gör täta paket av aluminiumfolien.
4. Grilla laxpaketen tills de är genomgjorda, ca 15-20 min.
5. Skala sötpotatisarna. Skär i ca 1 cm tjocka skivor. Koka i lättsaltat vatten i ca 10-12 min. Ta upp och låt vattnet rinna av. Pensla skivorna med olivolja och några nypor salt. Grilla på båda sidor tills att de fått en finare yta.
6. Ät allt tillsammans med en sallad! Och njut som vanligt ;)
Här i ett hyreshus finns ju inte tillgång till allt roligt som finns i köket hemma. Och att köpa en massa ingredienser (som t.ex kryddor) som man sedan bara använder lite av under den korta tiden vi är här känns onödigt. Därför blir maten betydligt enklare och lika, och så går vi ut och äter en hel del.
Men idag har jag till ovanlighetens skull lagat både lunch och middag, tänkte bjuda på "recepten". Eller snarare skriva vilka ingredienser jag använde, jag mätte inte upp något, finns bara ett ynka dl mått här...
Tonfisklunchen: Koka bulgur enligt förpackningen. Koka även broccoli i lättsaltat vatten i 3 min. Skölj babyspenatblad. Skär upp tomater. Och sist men inte minst tonfisksåsen: Fräs 1 pressad vitlök och 1 bit hackad gul lök (eller en schalottenlök) mjuk i olja. Häll på en rejäl skvätt krossade tomater, en burk tonfisk (i vatten), en rejäl sked torkad basilika och smula i lite fetaost. Smaka av med salt och peppar så att det smakar bra. Låt puttra i någon minut. Lägg upp allt på tallriken och smula över ännu mer fetaost.
Kalkonmiddagen: Skär en kalkonfile (eller kyckling om man har det) i skivor. Blanda rejält med färsk riven ingefära, 2 pressade vitlöksklyftor, saft från 1/2-1 citron, många skvättar soja i en skål och lite salt. Lägg i kalkonen och "massera" in marinaden, låt gärna stå någon timme om tid finns, men annars är det inte nödvändigt. Stek sedan i en stekpanna tills det är genomstekt. Koka bulgur enligt förpackningen. Skär 1/2 squash i mindre bitar. Fräs i olja, fräs även med 1 pressad vitlök i slutet. Grovriv morötter och skär en paprika i mindre bitar. Servera allt tillsammans. Jag åt även en knäckemacka till :)
För många månader sedan la jag ut ett grymt recept på smulpaj. Sedan dess har jag fått en hel del nya läsare, så jag tänkte bjuda på det igen ifall någon missade det:
Nyttigare smulpaj (1 portion)
Bär och/eller frukt i bitar (jag hade hallon och blåbär)
1/4 dl valfritt mjöl (jag hade grahamsmjöl)
1/4 dl havregryn eller dinkelflingor (eller liknande som finns hemma)
1/4 dl solrosfrön
1 msk kokosflingor
2 msk kesella/kvarg
honung eller annat sötningsmedel efter smak
1. Sätt ugnen på 175 g.
2. Ta fram en ugnssäker form och täck med bär/frukt över hela botten.
3. Blanda mjöl, gryn/flingor, frön och kokosflingor. Blanda i kesella och honung (hur mycket beroende på hur söt du vill ha den).
4. Lägg smuldegen över bär/frukten.
5. Ställ in i ugnen i ca 15-20 min så att smuldegen blir krispig och får lite färg.
6.Servera med en sås på t.ex turkisk yoghurt/kesella/keso (jag tog kesella+vaniljpulver)!
Nu använde jag mig av hallon och blåbär eftersom det var det som fanns hemma, men exprimentera gärna med olika frukter och bär och testa även att blanda en nypa kanel eller kardemumma i smuldegen för variation.
Perfekt såhär till fika en mysig sommareftermiddag! :)
Bilder säger mer än ord. Så gott, vi köpte färska räkor här i hamnen (efter några timmars solande på klipporna och dopp i det iskalla vattnet) som vi sedan gjorde räkmackor med tillsammans med tillbehören ovan (+bregott och citron). Lyx!
Som ni märker har jag det väldigt bra här även fast att jag saknar alla mina kompisar där hemma. Vi har prickat in rätt plats på Sverigekartan, tydligen har det spöregnat i stora delar av landet de senaste dagarna. Här har det inte kommit en droppe sedan vi kom hit i lördags :)
Sommarkramar till er allihopa som fortsätter läsa min blogg under sommaren! Jag vet att uppdateringen är låg, det är få nya recept som kommer upp och att jag tar lång tid på mig att svara på kommentarer. Men det är semester och jag laddar upp batterierna inför hösten :) Men vi hörs!
Äntligen (idag) har bloggplatsen kommit ut med en app som gör att jag kan blogga i mobilen :D Passar ju perfekt nu när jag inte kan ladda upp bilder från kameran. Dock blir det ju fortfarande iphonebilder.
Så detta är mitt första mobilinlägg, känns lite konstigt. Jag har ingen aning om hur det kommer att se ut. Funktionerna som att centrera texten (som jag gör i alla inlägg), kursivera/göra tjock text och bestämma var texten ska hamna i förhållande till bilderna verkar inte fungera. Så ni får vara överseende med det.
Jag tänkte iallafall bjuda på några bilder och text om vad jag fått i mig idag:
Förfrukost innan träning: En liten skål naturell yoghurt med en hackad persika
Frukost: Scrambled banana pancake (hehe skulle steka en bananpannkaka men den gick inte att vända så det blev smuligt, men minst lika gott för det) på 2 ägg+1 mosad banan+kanel med hallon, kiwi och vaniljkesella+lite müsli
Lunch: Räksallad på restaurang
Fika: Hembakad kladdkaka med vispgrädde på cafe+ett äpple
Förrätt innan middagen: En liten kantarellmacka som mamma gjorde (äntligen börjar kantarellerna komma)
Middag: Rökt makrill med potatis, rivna morötter och tomatsallad
Kvällsgottis: En kopp varmt vatten med citronsaft, och färska jordgubbar, cashewnötter och kakaonibs
Hoppas att ni också har ätit lika gott idag, här kommer bilderna (dock inte på allt då jag inte har fotat allt, slutligen även en fin bild på hur det ser ut här):
Igår gjorde jag en annorlunda sak till frukost. Cupcake i micron! Jag såg nämligen ett liknande recept på en amerikansk hälsoblogg. Testa!
Frukost Cupcake med jordgubb/basilika/persika/vanilj (1 st)
1/2 dl fiberhavregryn
1 ägg
1 skvätt mjölk
Valfri smaksättning, men jag hade: 2-3 hackade jordgubbar, några hackade basilikablad och lite vaniljpulver
Om man vill ha den söt, blanda även i några droppar agave/honung/stevia
1. Blanda noga ihop allt och lägg i en kaffekopp.
2. Sätt in i micron på högsta effekt i ca 1-2 min så att det stelnar. Kolla hela tiden så att det inte rinner över, viktigt! Ta ut ur koppen och om den är lite kladdig på undersidan, vänd den upp och ner i koppen och sätt in en kort stund till.
3. Klart, men självklart är det gott med topping också. Jag gjorde en röra på kesella, vaniljpulver, hackad persika och agave. Supergott!
1/2 dl fiberhavregryn och 1 ägg och lite annat tycker inte jag är en tillräcklig frukost. Så jag hade även en knäckemacka med kanelkeso, skivad banan och mandelsmör till. Självklart hade jag tagit kort på det, och även fler kort på hur du göra cupcaken, men eftersom jag inte kan ladda upp bilderna från min kamera så får ni den enda bilden som jag tog med min mobil (tur att jag tog den...). Men det kommer upp fler bilden när tekniken fungerar!
Jag tyckte detta var ett superrecept och jag har redan smidit planer på hur jag ska kunna variera och smaksätta dessa cupcakes. Tänkte choklad/banan, äpple/kanel, hallon/kardemumma, morot/kanel/kardemumma/ingefära (=morotskaka), kaffe/banan...
Här kommer första grejen jag har testat att grilla, blev väldigt gott:
Lax i paket (4 personer)
600 g laxfile
salt o peppar
4 vitlöksklyftor
1 citron
1 dl krossade tomater
1-2 dl hackad färsk dill
aluminiumpapper
1. Sätt på grillen.
2. Skär laxen i fyra bitar och salta och peppra.
3. Pressa vitlöken. Pressa saften ur 1/2 citronen, den andra 1/2 citronen skär du "köttet" i små bitar.
4. Ta fyra lagom stora bitar aluminiumfolie och lägg ut bredvid varandra. Lägg en bit lax på varje. Fördela vitlök, citronsaft, citronkött, krossade tomater och dill på varje. Gnugga in smaksättningen med händerna i laxen.
5. Gör fina paket (så att det inte rinner ut). Grilla tills de är genomstekta, ca 15 min!
6. Öppna paketen och ät :D
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 |
27 |
28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|