Sofies Wellness

Alla inlägg under april 2012

Av Sofie - 19 april 2012 19:42


 


Åh känslan av att laga underbar mat! :D

Senaste månaden har detta pastarecept gått runt och prövats i olika varianter på en massa mat/hälsobloggar. Och idag var det min tur att äntligen testa det. Och vilket resultat, såg ut som pasta och smakade nästan som pasta. Bra ingredienser och hyfsatt enkelt att göra. Jag gjorde en lax och spenatsås till, men pastan kan serveras med vad som helst, eller användas som lasagneplattor. Detta är receptet jag verkligen tycker ni ska testa! Att göra egen pasta är inte så svårt som det låter. Och den innehåller inget mjöl heller för den som håller nere på kolhydraterna, eller snabba fiberfattiga kolhydrater.


Hemmagjord pasta med lax och spenatsås (2 portioner)


Pastan:

2 ägg

1/3 burk philadelphia (en burk på 200 g då)

2 msk fiberhusk

olivolja

 

1. Vispa äggen luftigt med en elvisp. Blanda i resten. Rör noga.

2. Låt svälla 5-10 min. Bre ut degen på en bakplåt med bakplåtspapper. Försök tryck ut degen så bra som det går.

3. "Olja" in ett annat bakplåtspapper med olivolja eller liknande på ena sidan. Lägg den kladdiga sidan över degen på plåten. Kavla med en kavel ut degen på plåten med det oljiga pappret i mellan så tunt som det går.

4. Sätt in i ugnen i 10 min på 150 g.

5. Ta ut och skär i spagettistrimlor med en pizzaskärare eller vanlig kniv.

6. Klart (du behöver inte koka pastan)!

 

Lax och spenatsåsen:

2 portionsbitar lax

1-2 nävar fryst spenat/bladspenat

1 röd paprika

1 vitlöksklyfta

1 dl vispgrädde/matlagningsgrädde

parmesanost

 

1. Sätt ugnen på 150 g. Gör pastan först och låt laxen under tiden börja tina i ugnen.

2. När du sätter in pastan i ugnen tar du ut laxen.

3. Skär laxen i tärningar. Fräs med olja i en stekpanna tillsammans med spenaten.

4. Tärna paprikan. När laxen nästan är genomstekt, fräs med paprika och pressad vitlök.

5. När pastan är klar, häller du i grädden och pastan samtidigt. Låt puttra en kort stund.

6. Toppa med riven parmesan för mer krämighet! Smaka av med salt och peppar.


Såsen till gjorde jag helt improviserat men pastareceptet kommer ursprungligen härifrån! Om du ska laga åt en hungrig familj eller inte ska ha så mycket till, skulle jag öka mängden på allt med 50 %, dvs 3 ägg+1/2 burk philadelphia+3 msk fiberhusk! Det blev lite knapert för mig och mamma som ändå åt med en stor laxsås till. Men vi var båda ganska hungriga.


   

Homemade pastastrimlor are the new thing!


Har ni testat att göra liknande pasta? Äter ni också något gott denna kväll? :)


Av Sofie - 19 april 2012 14:00


   


Jag och mina älskade mejerivaror burkar alltså... Perfekt att fylla med gottis mellis och ta med sig till en park! :)


Ovanför bilder från en härlig stund i Centralpark i New York för någon vecka sedan, sol, t-shirtvärme och underbar utsikt och grönska (jag saknar) tillsammans med familjen. I burken fanns riktig turkisk yoghurt (yay jag fann riktig fet turkisk yoghurt, inte den där fettfria men sötade yoghurten alla äter där) med någon frö/torkad fruktblandning.


Om ni besöker New York måste ni gå/springa/cykla i Central Park! :D


     


Ovanför gårdagens mellis efter tandläkaren i en betydligt gråare, kallare, molnigare och dystrare park i Stockholm (grönska och riktig vår kom NU snälla) än New York, men ändå härligt att sitta ute. Melliset kastade jag ihop hemma innan jag fick rusa till tandläkaren, bestod av den sista keson, sista kesellan som fanns hemma, halvtinade blåbär, kokosflingor, kanel, pumpafrön och cashewnötter till en krämig röra som kanske inte såg lika god ut som den var. Till detta en crunchy bar jag köpte på andra sidan atlanten.


Vad vill jag säga med detta inlägg då? Jo nu när det börjar bli varmare ut och njut. Superduper enkelt att ta em använd kesoburk eller liknande och fylla med sådant som finns hemma. Mejerivaror behöver ju kylskåpsvärme (även om de klarar sig en stund utan), men om du blandar i frysta bär av något slag kyler det ner innehållet och det håller sig kallt betydligt längre tid. Annars finns ju alltid frozzypack!


Är ni fans av medtagna mellisblandningar?


 

Och om man är rädd för att det ska läcka i väskan, här visar jag er det supersäkra sättet att förpacka allt i. Burk med lock, två gummisnoddar (en på varje "sida"), plastpåse och en klämma! Och sedan en plastsked i samma påse :)

Av Sofie - 19 april 2012 07:58


 


x Bovetegröt smaksatt med 1 mosad banan och kanel med mango, kokoschips, linfrön, kakaonibs, pekannötter och mjölk

x Riskaka med jordnötssmör och banan

x Kokt ägg


Bovetegröt (1 portion): Koka 1 dl boveteflingor+2 1/2 dl vatten+1 nypa salt till en grötliknande konsistens. Jag smaksatte min med en mosad banan och kanel som jag bara rörde i!


Morsning korsning :P

Bovetegröt har jag gjort tidigare på krossat (eller var det helt?) bovete, och det minns jag som ganska gott. Idag testade jag på att göra gröt på boveteflingor. Såg nästan precis ut som havregryn eller råggryn jag brukar göra gröt på. Men gröten blev mycket lenare och hade en annorlunda smak som jag inte vet hur jag ska beskriva den. Och det var väl okej. Men jag kommer inte göra det igen och jag åt inte ens upp hela portionen jag hade lagat.


Idag har jag och resten av Sveriges nior nationella prov i engelska hela förmiddagen, håll tummarna för oss!

Efter skolan ska jag och en kompis gå och simma. Min kompis är en riktig fena i vattnet, medan jag simmar runt i snigelfart haha, men det är härligt att röra sig i vatten även om det går långsamt.


 



Av Sofie - 18 april 2012 19:45


... då ser dagens middag ut såhär:

 

Färgglad sallad deluxe av mig:

Skölj och blanda kruksallad och bladspenat i en skål. Tärna 1 avokado och 1 röd paprika och lägg över salladen. Strössla över solroskärnor. Häll över balsamico! :D


 

Middagstallriken: Mammas köttgryta på grädd/tomatsås med smak av sweet chili, couscous, kokt broccoli och min matiga sallad!


Vad äter ni till middag idag? Något som ni kan tipsa mig om? :)


Ha en fin kväll!

Av Sofie - 18 april 2012 12:15


 


När jag var i New York passade jag på att testa kokosvatten som har varit riktigt omtalat senaste året. Enligt många ska detta vara det nyttigaste som finns att dricka. Full av vitaminer och mineraler, lite energi jämfört med andra drycker (men inte vatten), bra för att återställa vätskebalansen efter träning och bra törstsläckare. Läs mer fakta här!


Förväntasfull smakade jag. Och det smakade bläää. Försökte med fler klunkar och att vänja mig vid smaken. Men det gick inte, fick ner halva innehållet i magen och sedan sa det stopp. Det kan vara hur nyttigt som helst, men om det smakar äckligt finns det inte en chans att jag kommer dricka det eller köpa igen.


Nu drack jag den naturella, och kanske därför den trista smaken. Men jag kommer nog inte köpa det igen, även fast den är smaksatt och att det finns att köpa i Sverige!


Har ni testat kokosvatten? Tycker ni om det?


Av Sofie - 18 april 2012 07:57


 


x Naturell yoghurt blandat med saften ur en mandarin/clemetin (bara jag som aldrig har förstått skillnaden?) med en klick kesella, vanliga havregryn, kokosflingor, mandlar, torkade äpplebitar, gojibär och kiwi

x Sportknäcke med kokt ägg och pestokrydda


Godmorgon, detta var dagens frukost och jag har väl inte så mycket mer att säga om den! Gott, har aldrig blandat i mandarin/clementin saft i yoghurt tidigare men det var en höjdare :)


Onsdag brukar betyda lång dag i skolan, men inte idag då jag ska till tandläkaren på eftermiddagen och sedan är det ändå ingen vits att komma tillbaka till skolan, så det blir kort dag för min del.


     


Ha en fin dag nu! :D


Av Sofie - 17 april 2012 18:30


    


Testade på en variant goda plättar som man gör i ugnen med inspiration från frukostera idag till mellis!


Hallonkvargplättar i ugn (ca 9 st, 1 person):


Vispa 2 st äggvitor till ett hårt skum. Vispa ner 1 dl kvarg/kesella, 1 dl halvmosade hallon (eller andra bär) och ev. 1 msk sojamjöl eller annat mjöl (valfritt). Klicka ut smeten i ca 9 st små klickar på ett bakplåtspapper och grädda i ugnen på 225 g i ca 10-12 min, de ska bli fasta men inte brända i kanterna (som jag lyckades göra).


Dessa går att variera i mängder genom att variera med olika bär/frukter och blanda i kryddor som kanel, kardemumma, vaniljpulver eller saffran! :D Bara att testa sig fram efter smak och vad man har hemma. Går utmärkt som frukost också om man orkar hålla på med ugnen på morgonen!


 

Jag serverade mina med en klick kesella som jag blandat med rawtella (som jag köpte i New york, som nutella men med bättre ingredienser men säkert samma energimängd)!


Efter en dag i skolan och en stund med ett par kompisar beslöt jag mig för att bara gå hem och försöka göra ingenting. Efter att ha varit och rest och flängt ett tag, och knappt haft "semester" då jag inte alls vilat utan gjort en massa hela dagarna så behövs slapp tid och att inte göra något vettigt. Dock har jag väldigt svårt för att bara ta det lungt och inte uttnyttja tiden på störst möjliga sätt. Men jag lyckades iallafall sitta en timme och spela meningslösa spel på mobilen, äta plättar och slötitta på tråkiga program på tvn. Sen var jag igång igen och kunde inte sitta stilla utan började hålla på med mer meningsfulla saker hehe! Någon annan som lider av samma sak som mig, att inte kunna sitta stilla utan att känna att det finna mer meningsfulla saker att göra med tiden?



Av Sofie - 17 april 2012 07:48


Istället för dagens frukost bjuder jag idag på frukostarna från USA. I New York fanns det väldigt många cafeer att äta frukost på, vi hittade ett favorit ställe som vi gick till flera gånger (frukost 1, 2, 5 o 6 därifrån):


 

x Persikasmoothie

x Godaste omeletten med tomat, spenat och fetaost

x Rostat bröd

x Något som kallades grits (man kunde ta det istället för stekt potatis), smakade typ som quinoagröt och det var sådär


 

x Kokosvatten

x Fruktsallad

x Scrambled eggs

x Rostat bröd

x Stekt potatis


 

x Omelett med italiensk korv, tomat och mozzarella

x Fruktsallad

x Rostat bröd

x Stekt potatis som var äcklig


 

x Skinkomelett

x God stekt potatis

x Rostat bröd

x Morot och äpple juice (hemmagjord på stället där vi åt)


 

x Fullkornsbagel med philadelphia, lax och avokado

x Mangosmoothie


 

x Fullkornsbagel med pesto, kalkon och tomat

x Kokt ägg

x Färskpressad apelsinjuice


 

Hemma hos pappa kusin fick vi laga egen frukost, vilket jag tyckte var kul:

x Naturell yoghurt med banan, jordgubbar och några sorts frön

x Kokt ägg med dill


 

Även denna hemmagjorda frukost hos pappas kusin gjorde jag till mig själv:

x Bananomelett (2 ägg+1 mosad banan+kardemumma) med naturell yoghurt och någon nöt/torkad fruktblandning som jag fann

x Knäckebröd med ost och tomat


 

Hemma hos mammas kompis blev vi serverade:

x Riktiga amerikanska pannkakor med blåbär och pekannötter i med lönnsirap

Blåbär+pekannötter i pannkakor är en utmärkt kombo, det ska jag testa nästa gång jag gör bananpannkakor!


Det mesta av frukostarna var väldigt gott, kunde dock skippat all den där stekta potatis och rostade brödet som ändå bara inte smakar något!  

Jag återkommer med fler bilder från resan och en liten New york guide. Det blir bra va? :D

Sök i bloggen

Translate

Presentation


Välkommen till en blogg skriven av en 18-årig tjej från Stockholm om mat och hälsa! Här inspirerar jag till en hälsosam livsstil som håller på längre sikt utan dieter, kalorier och vikttänk! Jag älskar att testa nya recept och hitta på mina egna, dessa re

Följ bloggen på bloglovin

Nyttigt Gottis

Kontakta mig

                      Mail:

foodandhealthinmyway@yahoo.se

 

Instagram: sooofieee

Fråga mig

116 besvarade frågor

Middagsrecept

Topp-12 "Chokladigt"

 

Inlägg om vikt och kalorier

   

Superfood Guide

Nyttiga frukostmuffins

Kategorier

Vegetariskt

Pannkaksrecept

Andra inspirerande bloggar

Läsarfrågor med svar

Hitta recept

Matbloggstoppen

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< April 2012 >>>

Arkiv

Bloggar om mat

Matklubbens Topplista

Senaste inläggen

Omröstning

Varför läser du min blogg?
 För recepten
 För frukostinläggen
 För inspirationen
 För bilderna
 För att du känner mig personligen
 Annat (kommentera gärna vad då)
 Det är första gången jag besöker bloggen
 Flera av anledningarna

RSS

Hälsobloggstoppen


Ovido - Quiz & Flashcards