Sofies Wellness

Alla inlägg under januari 2012

Av Sofie - 15 januari 2012 10:17


     


x Fil med pauluns müsli, blåbär och kiwi

x Finn Crisps med kokt ägg och basilika


Vanlig klassisk frukost idag!


Nu sitter jag och kollar på ugly betty med en kompis, senare blir det tennis och plugg. En lugn söndag helt enkelt.


      

Av Sofie - 14 januari 2012 19:00


 

Älska mat!!!


Jag får nuförtiden en hel del kommentarer vilket jag tycker är jättekul, här svarar jag två frågor jag nyligen fått:


Hej!
Tack för en sjukt bra och inspirerande blogg :) 

Jag är som du, och älskar hälsosam och god mat. Men tänker du mycket på hur du ser ut, och därför blir väldigt folkuserad på att inte stoppa i dig vad som helst? Räknar du kalorier någon gång, eller liknande? :)

 

Svar:

Tack så mycket, jag blir så glad av att läsa sådanna ord :)


Jag har aldrig räknat kalorier och jag kommer aldrig att göra. Jag tror att det är det vanligaste sättet folk leds till ätstörningar. Dock om man är rejält överviktig så är det nog ett bra sätt i början. För vikten styrs ju trots allt av energi in och ut. Men om man bara fokuserar på det tror jag det är lätt att man blir alldeles fixerad. Jag tror på: ät varierat flera gånger om dagen (minst 4 mål) så att du blir lagom mätt.
Angående om jag tänker på hur jag ser ut, jag skulle väl ljuga om jag sa att jag inte bryr mig alls hur jag ser ut, jag menar alla bryr sig väl hur de ser ut i någon grad, men jag äter som jag gör framför allt för att jag tycker att det är väldigt gott och det får mig att må bra i hela kroppen!



Vad äter du till davosgröt? :) Man har inte mjölk till?


Eftersom davosgröt i grunden består av gryn och yoghurt som är kladdigt som mjölk tycker jag inte att det är nödvändigt till. Jag brukar ha bär/frukt och frön som pumpafrön eller solrosfrön på. Ibland smaksätter jag med lite pressad apelsinjuice eller kryddor som kanel och kardemumma. Jag har aldrig ätit med mjölk till, men det går säkert bra, annars kan man ta mejerivaror som keso och kvarg/kesella för att få det lite kladdigare och mer på protein i.
Sök annars bara på davosgröt i sökfältet på bloggen så kommer alla mina inlägg om davosgröt upp! :D

Davosgröt med blåbär:

 


Jag undrar förresten om ni skulle vilja att jag har en frågestund? Även om ni alltid är välkomna att lämna en kommentar, skriva i frågelådan i spalten till höger eller kontakta mig på foodandhealthinmyway@yahoo.se ? Tycker ni det vore kul/bra? Lämna en kommentar om vad ni tycker :D 

Av Sofie - 14 januari 2012 14:23


     


Det blev en riktig höjdarlunch idag efter träningen, det blev mycket mer mat än jag trodde, så nu har jag tre matlådor färdiga med denna gryta, men det gör ingenting, för det var så gott, så det äter jag med glädje fler gånger den närmasta tiden.   


Tonfisk är ett livsmedel som man antingen hatar eller älskar, alla ni som är på älskar sidan testa detta, supergott:


Tonfiskgryta (4 personer)


1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 morötter

curry

chilikrydda

paprikapulver

1 litet broccolihuvud

2 burkar tonfisk i vatten

1 burk kokosmjölk

1 burk krossade tomater

basilika

cashewnötter

 

1. Skala all lök och morötter. Hacka löken, pressa vitlöken och riv morötterna. Fräs allt i en stekpanna med olja och häll på curry, chilikrydda och paprikapulver (har får man gå helt efter egen smak och tyckte, men jag ville ha det starkt). Låt fräsa i några minuter.

2. Skär broccolin i mindre bitar. Lägg i broccoli, tonfisk, kokosmjölk och krossade tomater i grytan. Låt småkoka ett tag till (broccolin ska ju bli mjuk).

3. Strö till sist över basilikan och smaka av om det behövs mer av någon av de andra kryddorna. Vid servering strö ev. över cashewnötter.

4. Jag åt med matvete, men den är ganska mäktig så det behövs inte mycket till, en skiva bröd/knäckebröd och keso är ett annat alternativ!


Receptet är taget härifrån:

 http://fitnessochhalsa.blogspot.com/2012/01/tonfiskgryta-snabbt-och-gott.html

 


Av Sofie - 14 januari 2012 09:46


      


x Superfruktsmoothie

x Kanelyoghurt (naturell yoghurt+kanel) med gojibär

x Hembakat bröd med skinka, keso och körsbärstomater


Receptet på denna superfruktsmoothie (1 stor glas eller 2 mindre):

Mixa ihop 1 dl jordgubbar, 1 banan, saft från 1 apelsin, 1 tärnat äpple och en 2 cm stor bit färsk ingefära eller mer! 

       

Som sagt är inne i en smoothie period, hittade detta recept på Pt-fias blogg, så god. Jag brukar nästan alltid ha yoghurt som bas, men i denna var det bara en massa frukter, bär och härlig ingefära. Vitaminboost helt enkelt. Som ni vet tycker jag om att fixa helgfrukostarna lite extra och så även idag.


    


Nu blir det träning, många tycker nog lördagsförmiddagen är jobbigast att gå och träna på. Men jag gillar att träna tidigt på dagen (och det kan jag sällan göra efter som jag börjar tidigt i skolan de flesta dagar) och om jag ändå är vaken, varför inte? Efter träningen idag ska jag ha lite kvalitetstid med en kompis!


Vi hörs senare :D

Av Sofie - 13 januari 2012 14:00


      

Mums ni måste testa. Lagades till middag i lördags! (har bara inte hunnit lägga upp det på bloggen förrän nu)


Kikärtsgryta med kycklingfärs (4 personer)


400 g kycklingfärs

2 pressade vitlöksklyftor

1 broccolihuvud

2 morötter

1 purjolök

500 g krossade tomater

1 tsk lantbuljong (eller 1 grönsaksbuljongtärning)

1 tsk salt

6 kokta potatisar

1 burk kikärter

1 dl turkisk yoghurt


1. Skala morötterna och skär i mindre bitar. Skär broccolin i mindre bitar. Grovstrimla purjolöken.

2. Stek färsen i rapsolja eller smör. Lägg i vitlöken och låt den fräsa med.

3. Lägg över färsen i en gryta eller stor kastrull. Tillsätt broccoli, morot, purjolök, krossade tomater, lantbuljong och salt. Låt puttra en stund.

4. Skär den redan kokta potatisen i bitar. Skölj kikärterna. Blanda i potatisen och kikärterna i grytan. Puttra i sådär 5 min.

5. Blanda i turkisk yoghurt!

 

Jag hade kokt potatis kvar från lunchen så jag blandade i det i grytan. Om man inte har det kan man koka potatis för sig och äta till. Eller så kokar man det och blandar i grytan i slutet! 


Av Sofie - 13 januari 2012 07:55


    


x Misslyckade äggcupcakes med mosad avokado

x (även sedan en skinkmacka och en kiwi) 


Jag vaknade upp idag och visste inte vad jag skulle göra till frukost. Jag tog fram frukostera kokboken och bläddrade snabbt igenom den. Hittar ett recept på äggcupcakes som jag bestämmer att jag ska göra, smeten tar 1 min att göra och medan cupcakes är i ugnen i 10 min hinner jag duscha tänker jag, sagt och gjort. Det enda är bara att när jag tittar på cupcakesen i ugnen efter nästan 10 min så ser jag att de nästan helt har runnit ut, mest paprika kvar i formarna. Hehe jag måste haft dåliga formar, fyllt dem för mycket eller haft för mycket paprika i. Hursomhelst tog jag ut de när de var klara, och åt som de nu var formade. Men de var minst lika goda för det. Men jag återkommer en annan dag med cupcakes som stannar helt i formen.


Nu skola som alla andra vardagar!


Mina fiiina äggcupcakes


Om någon vill testa att göra dessa och inte misslyckas gör såhär:

Vispa lätt med en gaffel 2 ägg, 1 msk mjölk, paprikatärningar (kom ihåg inte så många för då åker smeten ut), salt och lite valfria kryddor (jag körde basilika, paprikapulver och chilikrydda). Lägg i två formar (starka formar och fyll inte för mycket), och sätt in i ugnen på 200 g i 10 min (dock behövde jag 15 min när mina runnit ut)!

   

Av Sofie - 12 januari 2012 15:49


   


x Blåbärsmackor (hembakat bröd med keso+blåbär)


Dagens mellis bestod av dessa fina och antioxidantfulla mackor. Keso+blåbär ihop är supergott, om man inte vill ha det på bröd kan man äta det bara som det är.


Idag har jag som vanligt gått i skolan, nu blir det strax träning innan jag ska ta itu med de första läxorna för terminen. Vi hörs!


    


Förresten receptet på det hembakade brödet har ni här:

http://food-and-health-in-my-way.bloggplatsen.se/2011/06/22/5636923-recept-supergott-hembakat-brod/

Av Sofie - 12 januari 2012 09:00


   


   När jag lagar mat och framförallt lägger upp maten på tallriken försöker jag tänka FÄRGGLATT! Det ser mycket godare ut, och även fast det egentligen inte har någon betydelse så smakar det mycket godare. Man äter ju trots allt med ögonen.

Jag var bara tvungen att lägga upp bilder från tisdagens middag som bestod av en färgchock i form av:

Lax med citronpeppar, bulgursallad, kokt broccoli, cocktailtomater och avokado

Bulgursalladen gör ni såhär:

Koka bulgur i lagom mängd enligt förpackningen, skiva några champinjoner, grovhacka ruccolablad, pressa citronsaft, blanda i champinjonerna o ruccolabladen o citronsaft och smaka av med torkad dragon!

   

Älska sådanna här tallrikar!

Tänker ni mycket på färgen när ni lagar mat?

Sök i bloggen

Translate

Presentation


Välkommen till en blogg skriven av en 18-årig tjej från Stockholm om mat och hälsa! Här inspirerar jag till en hälsosam livsstil som håller på längre sikt utan dieter, kalorier och vikttänk! Jag älskar att testa nya recept och hitta på mina egna, dessa re

Följ bloggen på bloglovin

Nyttigt Gottis

Kontakta mig

                      Mail:

foodandhealthinmyway@yahoo.se

 

Instagram: sooofieee

Fråga mig

116 besvarade frågor

Middagsrecept

Topp-12 "Chokladigt"

 

Inlägg om vikt och kalorier

   

Superfood Guide

Nyttiga frukostmuffins

Kategorier

Vegetariskt

Pannkaksrecept

Andra inspirerande bloggar

Läsarfrågor med svar

Hitta recept

Matbloggstoppen

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Januari 2012 >>>

Arkiv

Bloggar om mat

Matklubbens Topplista

Senaste inläggen

Omröstning

Varför läser du min blogg?
 För recepten
 För frukostinläggen
 För inspirationen
 För bilderna
 För att du känner mig personligen
 Annat (kommentera gärna vad då)
 Det är första gången jag besöker bloggen
 Flera av anledningarna

RSS

Hälsobloggstoppen


Ovido - Quiz & Flashcards