Alla inlägg under november 2011
En rätt jag lagade förra helgen men jag aldrig hann lägga upp här, kanske söndagsmiddag för någon?:
Laxlasagne (4 personer)
400 g fryst bladspenat
150 g fetaost
500 g keso
1-2 pressade vitlöksklyftor
400-500 g skinn o benfri lax
500 g krossade tomater
2 tsk salvia (eller annan örtkrydda du gillar)
1/2 dl vitt vin
6 lasagneplattor
salt o peppar
1. Sätt ugnen på 225 g.
2. Tina spenaten i en kastrull med lite vatten. Pressa ut vätskan ur spenaten.
3. Smula fetaosten och blanda i det, keso och vitlöken i spenaten. Krydda med salt och peppar.
4. Skär laxen i mindre bitar, ca 2x2 cm. Blanda med krossade tomater, krydda (salvia), vitt vin och 1/2 tsk salt.
5. Lägg ut hälften av spenatröran i en ugnsform (ca 20x30 cm stor). Lägg på ett lager lasagneplattor (3st), ett lager laxsås, ett till lager lasagneplattor, laxsås och toppa med resten av spenatröran.
6. Grädda i ugnen i ca 25 min. Servera med en sallad!
God middagstallrik:
Krämigt och gott
Innan ugnen:
x En kiwi
x Bananbröd med blåbärkesella (kesella+blåbär) (som jag gjorde igår kväll, recept här: http://food-and-health-in-my-way.bloggplatsen.se/2011/11/19/6697651-kvallsbak-efter-en-mysig-lordag-recept-bananbrod-med-kanel/)
x Scrambled eggs med skinka
När jag var i Polen på höstlovet förälskade jag mig i scrambled eggs som de hade på hotellbuffen till frukost. Jag har aldrig gjort detta hemma innan, men eftersom det var så gott tänkte jag att jag kunde testa. Så med mammas hjälp hur man gjorde så gjorde jag det till frukost. Det var jätte enkelt:
Handvispa 2 ägg, en liten skvätt mjölk, salt och peppar (ev. 2 skivor strimlad skinka i) med en gaffel i en skål. Fräs en liten klick smör i en liten kastrull och lägg i äggröran. Låt stelna på medelvärme medan du rör om hela tiden (så att det inte blir som omelett, utan "äggsmuligt"). Klart!
Supergott, kommer ni definitivt att få se igen på bloggen!
Av detta bröd får iallafall jag lite julkänslan...
Recept: Bananbröd med kanel
2 mogna bananer (ju mer mogna, ju mer smak)
4 dl dinkelfullkornsmjöl
1 dl linfrön
1/2 dl pumpakärnor
2 tsk bikarbonat
1 msk kanel
1 tsk salt
2 1/2 dl kvarg/kesella
1/2 dl naturell yoghurt
1/2 dl honung
1. Sätt ugnen på 200 g.
2. Skala och mosa bananerna.
3. Blanda alla torra ingredienserna i en bunke. Blanda i kesella, yoghurt, honung och banan.
4. Klicka ner smeten i en smord avlång bakform (ca 1 1/2 liter). Grädda i nedre delen av ugnen i ca timme.
5. Stjälp upp brödet och låt svalna på galler!
Efter middagen idag som blev lasagne som mamma gjorde hade jag inget särskilt att göra och det gick inget bra på tv. Så jag fick för mig att göra ett litet brödbak. Blev efter ett recept som jag skrev ut från en blogg för flera månader sedan (men jag gjorde det med lite ändringar jag tyckte behövdes) och som jag har velat testa sedan dess men helt enkelt inte gjort, jag tror att det kommer från denna blogg: http://mollyshalsoblogg.blogspot.com/, men jag är inte riktigt säker. Ser framemot att äta det till frukost imorgon!
Annars har jag haft en väldigt bra och mysig lördag. Jag har varit ute i nästan 4 timmar med två kompisar, vi gick och pratade om allt mellan himmel och jord genom city, rundade skeppsholmen, besökte två julmarknader (känns lite tidigt men nästa helg är det faktist första advent, jag köpte även en stor bunt julkort), gick och fikade på ett mysigt fik i gamla stan (och drack jättegott blåbär/vanilj te) och kikade i några affärer i gallerian i slutet av promenaden. Roligt hade vi, på förmiddagen var jag även och svettades på ett intervall flex pass vilket var kul (och jobbigt såklart som träning ska vara) och pluggade lite matte.
Nu ska jag ägna resten av kvällen med att kolla på tv-serier, sen får vi se vad som händer imorgon! :D
Julkänsla... Fina julkort jag köpte idag på julmarknaden i Gamla stan!
Rester, ordet får det att låta negativt och äckligt. Men det är faktiskt något väldigt bra. Jag och min familj sparar alltid på mat som blir över, även fast det bara är lite kvar. 1 dl bulgur kan t.ex tillsammans med 1 dl yoghurt bli underbar bulgurfrutti dagen efter till frukost. Att människor slänger mat som blir över är så himla dumt. Tänk vissa får inte ens mat för dagen!? Och det är oekonomiskt för de själva och omiljövänligt!
Här får ni lite bilder på "rest"måltider från den senaste tiden:
Tomatkokt matvete, tonfiskbiffar, lammfärssås, en kokt potatis, microkokta wokgrönsaker och sallad
Microomelett, fläskfilegryta, cannelinibönor, sallad, tomat, finn crisp, feta ost
Stekt svamp, bulgursallad med grönsaker, matvete, keso/tomat/spenat gratinerad fisk, små tomater, kokt broccoli
Quinoa, hemmagjorda chicken nuggets, cannelinibönor, keso+dragonsås, spenatblad, körsbärstomater, en bit morot
Ibland kanske olika dagars rester inte blir så gott ihop, men det är ändå onödigt att bara slänga allt!
Ett annat tips om man har köttfärs över är att fylla det i urgröpta paprikor och tillaga i ugnen:
http://food-and-health-in-my-way.bloggplatsen.se/2011/10/07/6390867-recept-kottfarsfyllda-paprikor/
Sparar ni överbliven mat som rester? Eller hur gör ni?
Eftersom jag är en riktig frukostmänniska (och vill inspirera andra till bättre frukostvanor), och jag var med i förra veckan i en artikel om just frukost så gör jag en liten bloggserie med mina bästa frukosttips. Alla vet att en stor och nyttig frukost är viktigt på så många sätt, andra inlägget handlar helt enkelt om keso på macka:
Del 1 hittar ni här: http://food-and-health-in-my-way.bloggplatsen.se/2011/11/15/6667572-mina-frukosttips-del-1-grot/
Att jag alltid äter keso på knäckebröd, hembakat bröd, köpt bröd och finn crips har en anledning, det är så gott. När det gäller pålägg är keso verkligen min favorit. Fungerar alltid perfekt på frukostmackan. Jag kör alltid den naturella varianten. Jag har letat mig tillbaka i mitt bildarkiv i jakt på kesobilder och funnit dessa fina inspirationsbilder:
Mjukbröd, keso, kokt ägg, örtsalt
Pizzamacka (mjukbröd, skinka, keso+krossade tomater, oregano)
Knäckebröd, kalkon, dragonkeso (keso+dragonsås, recept på såsen: http://food-and-health-in-my-way.bloggplatsen.se/2011/11/17/6684140-hemmagjorda-chicken-nuggets-recept/)
Knäckebröd, keso, kokt ägg och pestokrydda
Knäckebröd, kalkon, keso, paprikahummus, basilika och knäckebröd, värmd köttfärs, keso, basilika
Hembakat dinkelbröd, kalkon, keso, ägg, örtsalt, paprika
Knäckebröd, kalkon, keso, timjan och knäckebröd, keso, köttbullar
Finn Crisp, keso, pestokrydda, pinjenötter
Hembakat dinkelbröd, skinka, keso, kokt ägg, dill
Mjukbröd, skinka, keso+krossade tomater, basilika
Mjukbröd, tonfisk, keso, tomat, basilika
Dinkelfralla, skinka, keso, ruccola
Hembakat grovtbröd, saltrulle, keso, pesto
Hembakat grovtbröd, saltrulle, keso, gräslök
The classic basic kesomackan: mjukbröd, skinka, keso
Finn Crisp, skinka, keso, gurka
Hembakat grovbröd, sallad, skinka, keso+basilika+hackad körsbärstomat och bröd, sallad, skinka, keso, dill
Mjukbröd, keso, lax och mjukbröd, skinka, keso+krossade tomater+basilika
Knäckemacka, keso, tonfisk, timjan
För er som inte vet så är keso en sorts grynig färskost som består mest av protein!
Äter ni ofta keso på macka? :D
Paprikastavar med paprikahummus!
I många familjer är fredagsmys med OLW chips i olika konstiga smaker (den med sourcream and onion är värst, jag kommer ihåg när jag var mindre och var hos kompisar och vågade inte säga att jag tyckte illa om det och jag blev tvungen att äta det), pulver dippsåser som är lätta att blanda ihop, lösgodis, läsk, marabou choklad och ostbågar en självklarhet. Själv tycker jag bara att det är äckligt. Visst att trycka i sig lite godis någon gång, men det här att varje helg frossa i soffan med en massa sådant. Då äter jag mycket hellre RIKTIG mat. Ett fredagssnack som jag gillar är olika grönsaksstavar (paprika är favoriten) eller finn crips doppat i någon god hemmagjord röra som paprikahummus. Detta passar även utmärkt som mellanmål.
Har ni fredagsmys hemma, och vad äter ni då?
Receptet på paprikahummusen har ni här:
http://food-and-health-in-my-way.bloggplatsen.se/2011/11/07/6610189-recept-paprikahummus/
x Knäckebröd med kalkon och dragonkeso (keso+kall dragonsås från gårdagens middag)
x Råggrynsgröt med linfrön, plommon, hackade cashewnötter och mjölk
Fredag idag, härligt. Jag ser framemot en lugn helg, jag har faktiskt inget alls inplanerat. Men det kan faktiskt vara ganska skönt att vakna upp och bara göra vad man känner för.
Ha en fin fredag!
I love gröt!
x Hemmagjorda chicken nuggets
x Quinoa
x Kall dragon/spenatsås
x Hyvlade råa morötter
x Körsbärstomater
Efter dagens kickboxning pass blev det middag i form av hemmagjorda chicken nuggets. McDonalds friterade (med jag vet inte vad i) kan kasta sig i väggen. För riktigt goda blev mina. Exprimenterade även fram någon sorts kall sås med syrlig dragonsmak till. Recept här:
Hemmagjorda chicken nuggets (4 personer)
500 g kycklingfile
1 ägg
1 dl sesamfrön
salt
1. Skär fileerna i mindre bitar. Vispa ägget lätt med en gaffel i en skål. Häll upp sesamfröna på en tallrik med lite salt.
2. Doppa kycklingen först i ägget och rulla sedan i sesamfröna så att kycklingen får en yta av sesamfrön.
3. Stek på medelvärme i en stekpanna.
Kall dragon/spenatsås (en liten skål)
1 dl turkisk yoghurt/matyoghurt
2 stora nävar färsk bladspenat
ca 1/2 msk torkad dragon
ca 1 msk citronsaft
salt o peppar
1. Mixa med en stavmixer ihop yoghurt och spenat.
2. Smaka av med lagom mycket dragon, citronsaft, salt och peppar!
Jag testade som sagt på kickboxning idag. Det var kul, men mycket svårare än jag trodde. Jag ville helst bara slå på de där padsen för fulla livet. Men det var väldigt mycket teknik och kombinationer man skulle göra efter, och så var det mest vuxna där som var väldigt duktiga på det. Så det är nog inget jag kommer fortsätta på men jag och min kompis tyckte det var väldigt roligt att testa på iallafall. Har ni tränat något idag? :D
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | |||||||
|