Sofies Wellness

Alla inlägg under september 2011

Av Sofie - 12 september 2011 12:00


   


Rågfrallor med pumpafrön (ca 18 st)



50 g jäst

3 dl vatten

2 dl naturell yoghurt

2 msk rapsolja

1 msk honung

2 tsk salt

4 msk psylliumfrön

1 dl pumpafrön

1 dl rågkross

ca 12 dl rågsikt

1 ägg

 

1. Värm upp vattnet i en kastrull. Blanda ut vattnet med yoghurten och se till att vätskan är fingervarm, 37 g. Smula jästen och häll vätskan över. Rör om så att jästen löser sig.

2. Blanda i olja, honung, salt, psylliumfrön, hälften av pumpafröna (spara resten till garnering) och rågkross i bunken. Rör i nästan allt rågsikt. Blanda med en slev tills du får en jämn deg som släpper från bunken. Lägg en handduk över och låt jäsa i ca 30 min.

3. Sätt ugnen på 225 g. Baka ut degen på mjölat bakbord. Knåda den jämn och fin. Dela den i ca 18 lika stora bitar. Forma till frallor och lägg upp på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under handduk i yttligare 30 min.

4. Sätt ugnen på 225 g. Pensla frallorna med uppvispat ägg och strö över resten av pumpafröna. Grädda dem i mitt av ugnen i ca 12 min. Låt de svallna på galler!


Receptet kommer ursprungligen härifrån:

http://fitnessochhalsa.blogspot.com/2011/06/nybakat-brod.html

Men jag har ändrat och fixar på receptet så som jag tycker det är bäst


 

  Här tillsammans med skinka, keso och ruccola


 

Av Sofie - 12 september 2011 07:44

   

x En hembakat rågfralla med skinka, keso och ruccola

x Ett kokt ägg

x Naturell fil med pauluns dinkelflingor, hackade hasselnötter och tärnad persika


Bara jag som känner att måndags frukosten är den viktigaste av alla? För det känns som det är då man laddar upp för hela veckan.

Jag bakade rågfrallor igår som blev sjukt goda och saftiga, receptet kommer upp senare idag.


Ha en fortsatt bra dag :D


    Frukosten, dagens godaste och viktigaste mål


Av Sofie - 11 september 2011 19:56

   

Såg precis att jag fått en länk från frukostera och att jag fått en massa nya läsare. Välkommna hit! Jag driver en blogg där jag vill inspirera andra till att leva ett hälsosamt liv med god och nyttig mat. Jag lägger upp mycket bilder och recept. Om ni undrar något är det bara att kommentera!


Lagade precis till middag en ny kycklingrätt som var så god. Definitivt min nya favorit kycklingrätt. Och tur som jag har så blev det över= jag slipper äta skolmaten imorgon utan jag kan ta med mig en matlåda av detta istället!


Här har ni det underbara receptet:


Italiensk kycklinggryta (ca 5 personer)


1 gul lök

1 liten zuccini

200 g champinjoner

1-2 röda paprikor

600 g kycklingfile

1 burk creme fraiche

10-12 soltorkade tomater

100 g fetaost

1 dl krossade tomater

 

1. Skär lök, zuccini, champinjoner och paprika i mindre bitar. Fräs allt i olja i en stekpanna så att allt får lite färg.

2. Under tiden: Skär kycklingen i mindre bitar och genomstek i en annan stekpanna.

3. Smula fetaosten och skär soltorkade tomater. Låt creme fraiche, krossade tomater, soltorkade tomater och fetaost koka ihop sig en stund i en kastrull.

4. Blanda kycklingen, grönsakerna och såsen i en och samma kastrull och låt koka i någon minut. Smaka av med salt.

5. Servera med råris och sallad.


  Dagens middag bestående av: kycklinggryta, råris och sallad med solrosfrön


   

Av Sofie - 11 september 2011 13:35

   

Som ni vet är jag väldigt skeptisk till fryst mat man köper som man värmer i micron. Men frysta grönsaker tycker jag är en alldelles underbar lösning när man inte har färska hemma. Idag till lunchen testade jag frysta grönsaker med pesto, en ny sorts frysen grönsaksblandning.


Mitt omdöme: Grönsaksblandningen var god och bra kombination av olika grönsaker. Det smakade ganska mycket pesto, fast ändå inte riktigt som om man hade wokat grönsaker och helt i egen pesto. Jag irriterade mig lite på de ostklumpar som var med i pestosåsen. Men den får ändå ganska bra betyg smakmässigt. Innehållsmässigt var det också ganska bra, mycket grönsaker och basilika och sådannt som ger pestosmak, det enda jag undrar lite var vad som menas med stärkelse som ingrediens.

Sammanfattningsmässigt tycker jag det är en hyfsatt bra produkt som jag kan tänka mig att äta igen, men att woka färska grönsaker och hälla i egen pesto kommer alltid vara lite bättre och mycket godare.


  Detta åt jag idag till lunch, nudlar med mammas thaibiffsås, stekta kantareller, pestogrönsaksbladningen och lite hackade spenatblad, ingen direkt underbar smakkombination ihop men det var gott om man åt allt var för sig


  Är detta en produkt ni har testat på?

Av Sofie - 10 september 2011 15:00

När jag började skriva denna blogg var inte allt fokus på hälsosam mat utan hälsa i allmänhet, och jag skrev ofta något jag kallade för dagens hälsotanke. Alltså hälsa i form av välmående psykiskt. Läste i alla fall ett väldigt bra citat igår som jag vill dela med mig.


Fråga dig ibland på fullaste allvar om de människor som du umgås med lyfter dig eller drar ner dig



Man kan faktiskt "göra slut" med kompisar. Efter den händelsefulla veckan som gått (med saker jag inte kommer att skriva om här) har jag insett att det finns människor som drar ner mig och får mig att må sämre. Det behöver inte alltid vara medvetet. Men jag mår ändå dåligt av det. Alla har väl umgåtts med människor som ger småtaskiga kommentarer, gester och blickar? Och folk som är negativa och jämt sprider tråkig energi runt sig, så att efter att man umgåtts med personen blir man deppig? Det gäller att upptäcka sådanna personer i sitt liv. Och ibland göra sig av med dem.


Detta var bara en tanke som jag tycker att alla ska tänka på då och då. Så att man inte själv mår dåligt pga någon annan helt i onödan.



Av Sofie - 10 september 2011 10:30

   

För några veckor sedan skrev jag om en grötblandning som jag gjorde för att slippa behöva blanda ihop gryn och olika frön osv varje gång jag kokar gröt till frukost:

http://food-and-health-in-my-way.bloggplatsen.se/2011/08/27/6117696-egen-grotblandning/


Idag tog den slut, så jag blandade ihop en ny sorts blandning på:

x 3 dl dinkelflingor

x 2 dl rågflingor

x 2 dl fiberhavregryn

x 1 dl rågkross

x 1/2 dl psylliumfrön

x 1/2 dl pumpafrön


 

Gör ni också olika grötblandningar?


Av Sofie - 9 september 2011 20:38

     

Som jag skrev i förra inlägget har jag ägnat tiden efter skolan idag med ett skolprojekt som ska vara inlämnat nästa vecka. Uppgiften innebär att jag ska laga en middag åt familjen där huvudrätten ska inkludera fisk på något sätt och sen även en efterrätt efteråt. Jag hade en budget på 160 kr för 4 personer, så eftermiddagen ägnades med att springa runt i mataffären och kolla in kilopriset för allt jag köpte så att jag sen kan räkna ut (beroende på hur mycket jag använde av varan) vad varenda msk av allt kostade ihop. Man fick helt själv välja vad man ville laga (med fisk) men det ska vara bra näringsmässigt och sen måste man skriva ner några sidor om varför morötter är bra i soppan och så vidare.


Nu har jag i alla fall lagat måltiden och jag har priset på det mesta av varorna. Så i helgen gäller det bara att sammanställa allt och sen skriva ner hur jag tänkte näringsmässigt och så är det klart. Men det är inte så farligt, jag är ganska bra på det.


Här kommer i alla fall recept och bilder på kvällens mat:

 

Förrättssalladen bestod av (för 4 personer):

70 g italiensk blandmixsallad, 75 g skurna körsbärstomater, 50 g smulad fetaost och så balsamvinäger på det

 

   

Denna fisksoppa (som är en av mina favoriter) har jag lagat förut och ni hittar receptet här:

http://food-and-health-in-my-way.bloggplatsen.se/2011/08/18/6056961-recept-godaste-curryfisksoppan-med-bulgur/


   

Kokosgratinerade persikor

 

2 stora persikor

50 g vit choklad

2 msk riven kokos

4 tsk hallonsylt

färska hallon (eller halvtinade frysta)

1-2 dl turkisk yoghurt

 

1. Sätt ugnen på 225 g.

2. Skölj och kärna ur persikorna. Halvera dem på tvären. Riv chokladen fint på rivjärn och blande den med kokosen.

3. Smöra en ugnssäker form. Lägg i persikorna med den runda sidan ner. Lägg 1 tsk hallonsylt i varje persika. Strö över choklad/kokosblandningen.

4. Gratinera persikorna mitt i ugnen tills chokladen har smält och fått färg, ca 10-15 min.

5. Servera med hallon och turkisk yoghurt.


 

Av Sofie - 9 september 2011 19:58

 

Jag ska erkänna, det här med att äta bra med tanke på miljön och djuren är inte min starka sida. När jag själv handlar köper jag ekologiskt om jag ser det, men jag skulle på långa vägar kunna bli bättre på det.


Idag har jag ägnat stora delar av seneftermiddagen och kvällen med ett hemkunskapsprojekt för skolan. Där ingår det att man ska laga en fiskrätt så då när jag skulle planera måltiden kikade jag in på WWFs fiskguide på nätet. Där står det vilka fiskar som man kan äta med gott samvete, de man inte ska äta så ofta och de man helst ska undvika helt.


Det blev hur som helst fryst hokifile som man kan äta med gott samvete.


Som de flesta vet är fisk väldigt nyttigt, både de feta som lax och makrill och de som inte är riktigt lika feta som hoki och torsk. Ofta blir fisk stämplat som äckligt. Själv tycker jag inte alls det, bara den är tillagad på rätt sätt. Rekomendationen att äta fisk minst 3 gånger i veckan tror jag faktiskt att jag går över. I alla fall om jag får bestämma allt jag ska äta.


Hur oftar äter ni fisk? Och äter ni endast "grön stämplad" fisk?


       


Lax, makrill, tonfisk och hoki är 4 fiskar jag verkligen gillar :D

Sök i bloggen

Translate

Presentation


Välkommen till en blogg skriven av en 18-årig tjej från Stockholm om mat och hälsa! Här inspirerar jag till en hälsosam livsstil som håller på längre sikt utan dieter, kalorier och vikttänk! Jag älskar att testa nya recept och hitta på mina egna, dessa re

Följ bloggen på bloglovin

Nyttigt Gottis

Kontakta mig

                      Mail:

foodandhealthinmyway@yahoo.se

 

Instagram: sooofieee

Fråga mig

116 besvarade frågor

Middagsrecept

Topp-12 "Chokladigt"

 

Inlägg om vikt och kalorier

   

Superfood Guide

Nyttiga frukostmuffins

Kategorier

Vegetariskt

Pannkaksrecept

Andra inspirerande bloggar

Läsarfrågor med svar

Hitta recept

Matbloggstoppen

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23
24
25
26 27 28 29 30
<<< September 2011 >>>

Arkiv

Bloggar om mat

Matklubbens Topplista

Senaste inläggen

Omröstning

Varför läser du min blogg?
 För recepten
 För frukostinläggen
 För inspirationen
 För bilderna
 För att du känner mig personligen
 Annat (kommentera gärna vad då)
 Det är första gången jag besöker bloggen
 Flera av anledningarna

RSS

Hälsobloggstoppen


Skapa flashcards