Alla inlägg under september 2011
x Ett kokt ägg
x Salami och fetaost macka (värm i micron så osten smälter)
x Soya yoghurt med pauluns müsli, persika och frysta blåbär
Idag testade jag på soya yoghurt för första gången, det smakade sådär. Jag föredrar definitivt den vanliga yoghurten. Salami var något som jag åt mycket som liten, men nu tycker jag mer om skinka, men det kan vara gott ibland som variation och med smält fetaost på smakade det jättegott.
Nu blir det läxläsning innan min tennislektion. Sen på kvällen blir det filmkväll med några kompisar. Det blir nog en rolig dag. Vi hörs senare!
Överst min pizza, underst min brors pizza
Här kommer receptet på en grundpizza deg, tomatsås och en fyllning som jag lagade igår ur hälsokokboken, självklart kan strunta i den fyllningen vi hade och ha på vad man själv vill (alla recepten är för 4 pers):
Degen
25 g jäst
1 1/2 dl ljummet vatten
1 msk olivolja
1 tsk salt
4 dl fullkornsdinkelmjöl (eller annat mjöl om man vill ha det)
1. Sätt ugnen på 250 g.
2. Smula ner jästen i en bunke och rör ut i det ljumma vattnet (37g). Tillsätt olivolja, salt och 3 1/2 dl av mjölet. Arbeta till en fin deg.
3. Låt jäsa med handduk i ca 20 min (gör tomatsåsen medans). Använd resten av mjölet till utbakningen, baka ut med kavel 4 små med tunna pizzor (de jäser i ugnen sedan).
4. Lägg på tomatsås och valfri fyllning och grädda i ugnen i ca 10-15 min.
Tomatsås
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
400 g krossade tomater
1 msk ajvar relish (eller tomatpure)
1,5 tsk basilika
salt o peppar
1. Skala och hacka löken och vitlöken. Hetta upp en kastrull med olivolja. Bryn lökarna i några min.
2. Tillsätt tomater, ajvar relish och basilika. Låt koka i ca 10 min.
3. Smaka av med salt och peppar, låt stå och svalna.
Italiensk fyllning
15 st champinjoner
1/2 röd lök
3 dl västerbottenost
20 skivor salami
1 burk kalamata oliver
8 skivor lufttorkad skinka
ca 4 dl färsk ruccola
50 g rostade pinjenötter (om du inte hittar rostade, så kan du rosta de själv i en stekpanna medan pizzorna är i ugnen)
några körsbärstomater
1. Gör deg och tomatsås enligt receptet ovan, sätt ugnen på 250 g.
2. Baka ut degen till pizzor och häll på tomatsås.
3. Skiva champinjoner och rödlök tunt. Grovriv osten.
4. Fördela champinjoner och rödlök på pizzorna och strö över osten. Grädda i ca 15 min i ugnen.
5. När de är färdiggräddade lägg på skinkan, ruccola, pinjenötter och halverade körsbärstomater.
6. Servera ev. med keso till (jag älskar keso till allt hehe)!
Två av de innan ugnen
Förgyll den ibland tråkiga bulgurn/riset/couscous/matvetet/quinoan med att blanda i lite goda saker. Koka med grönsaker i samma kastrull som t.ex bulgurn(så slipper du onödig disk), blanda i kryddor som curry och innan servering blanda i lite krispiga frön eller varför inte ett tärnat äpple?
Idag piffade jag upp mitt matvete med att koka med morötter och innan servering blanda i pumpafrön som jag fullkomligt älskar
Dagens lunch bestod av:
x Matvete med morötter och pumpafrön
x Rester av den godaste kycklinggrytan ever (receptet som ni MÅSTE testa hittar ni här: http://food-and-health-in-my-way.bloggplatsen.se/2011/09/11/6220085-recept-italiensk-kycklinggryta/)
x Wokgrönsaker
Ha en fortsatt trevlig dag! Nu ska jag ut och hitta på något i det fina vädret :D
x Fruktdrink (mixade på en massa jordgubbar, en halv kiwi och en bit riven ingefära)
x Två pumpafrönsfrallor (recept här: http://food-and-health-in-my-way.bloggplatsen.se/2011/09/12/6220858-recept-ragfrallor-med-pumpafron/):
- en halva med philadelphia och röd paprika
- en halva med bönröra (några mosade vita bönor+lite olivolja+salt o peppar) och röd paprika
- en halva med philadelphia, skinka och gurka
- en halva med skinka, keso och ruccola
På helgen kan man lägga ner lite extra tid på frukosten, då det inte är så stressigt iväg till skolan. Istället för köpt juice, mixade jag ihop en egen fruktdrink på färska frukter, supergott!!!
x Hemmagjord pizza med italiensk fyllning och en klick keso
Supergott, receptet kommer upp imorgon!
Hur myser ni denna fredagkväll?
Min favorit mattidning är Laga Lätt, och idag fick jag mitt första nummer på posten (har köpt lösnummer tidigare). Jag tycker den är väldigt bra, för den har ungefär min syn på matlagning, det ska vara lättlagat, inte ta så himlans lång tid och det ska vara ganska hälsosamt. Så denna tidning rekomenderar jag verkligen, jag tycker elle mat o vin och allt om mat också är bra, men där är recepten ofta ganska komplicerade.
Jag tycker om tidningens hälsosida och det där recepten på choklad/banan kaka ser sjukt gott ut, det måste jag testa någon dag
På posten kom även mattidningen Salt o peppar som mina föräldrar får för att de ibland handlar i Vi-affärer
För övrigt samlar jag på mig alla mattidningar jag kan hitta och jag älskar att göra listor på recept som jag vill pröva att laga någon gång, jag tror jag har listor på flera 100 recept, synd bara att man inte har tid för så mycket matlagning ;)
Prenumenerar/läser ni några mattidningar? Vilken är er favorit?
Igår testade jag på att göra mellanmålbollar perfekta att äta för att få ny energi:
Frukt- och nötbollar (ca 20 st)
2 dl nötter (valfria, antingen blandat eller en sorts, jag körde hasselnötter, paranötter, valnötter och mandel)
2 dl havregryn/dinkelflingor/rågflingor (välj själv, jag körde hälften fiber havregryn och hälften dinkelflingor)
3 dl torkad frukt (t.e. russin, aprikoser, tranbär, blåbär)
1 1/2 msk kakao
2-3 msk vatten
Ev. riven kokos
1. Mixa nötter och flingor fint i en matberedare. Tillsätt torkad frukt och kakao.
2. Mixa till det blivit en jämn massa, tillsätt vatten så att det blir lagom smuligt så att det går att forma till bollar. Forma till bollar.
3. Om du vill kan du även rulla bollarna i riven kokos.
Perfekta mellanmålet att ha med sig i väskan eller att äta efter träning
De förvaras bäst i kylskåpet eller frysen, men om du ska äta de samma dag klarar de självklart att ligga framme utan någon kyla
Jag hittade en intressant artikel från senaste Friskispressen:
Så enligt denna notis är rapsolja bättre. Något jag inte visste var att olivolja inte klarar den höga tempraturen som sker vid stekning, därför ska man helst inte steka i det.
Själv steker jag oftast i rapsolja, men ibland blir smör (för vissa saker t.ex pannkakor och svamp är godast i smör) och vissa saker i olivolja också för smakens skull.
Vad använder ni?
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 |
4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||||
|