Sofies Wellness

Alla inlägg under augusti 2011

Av Sofie - 15 augusti 2011 09:13

   

Tog bilder på det jag kom hem med i matväg från Italien. Det är:

x Pasta (ett stort paket färgglad blandad pasta, ett paket pasta med små bokstäver, och ett paket med små stjärnor)

x Sen ett paket med något matvete liknande

x Pesto med ruccola istället för basilika

x Espresso karameller med choklad

x Pesto krydda

x Bland krydda med bla chilipeppar, vitlök, persilja


Jag tycker det är jättekul att köpa med mig matvaror från ställen jag besökt, och som officiell matnörd älskar jag att gå i mataffärer och bara titta. Någon som känner igen sig?


Även om det är tråkigt att komma hem så är det även underbart skönt. Jag har varit på resande fot sen midsommar (endast hemma några få dagar i början av augusti), och jag längtar till ett liv med rutin. Det ska bli kul att träffa en massa vänner som man inte träffat sen i juni. Skolan börjar igen, vilket är jobbigt men man överlever. Under sommaren har jag verkligen tagit det lungt och samtidigt gjort en massa saker, nu är jag redo för en spännande höst med nya mål.


Men innan allt drar igång på riktigt så har jag en slapp vecka hemma. Den ska ägnas åt att mest ta det lungt, fixa en massa saker hemma och träffa kompisar.


Här är förresten lite bilder från staden jag besökte i Italien nu i veckan:


      Så himlans vackert, tänk för 2 dygn sedan var jag där i solen i 30 g värme och nu sitter jag här i kalla Stockholm och de gråa molnen utanför fönstret visar att det närsomhelst kommer ösa nerifrån himlen

Av Sofie - 14 augusti 2011 14:11

 

x Sallad

x Wokade grönsaker blandat med bönor

x Bulgur

x Kycklingfile i en sås av krossade tomater och basilika


Nam nam, det fick bli lite "ta-vad-som-finns-hemma-i-frysen" lunch idag. Men det var inte mindre gott för det. Efter att ha ätit pasta till både lunch och middag varje dag i 1 vecka så smakade bulgurn extremt gott.


  

Så här såg det ut när man blandat ihop allt på tallriken :D


Vad brukar ni laga för mat när ni inte har så mycket hemma?



Av Sofie - 14 augusti 2011 09:32

   

x Råggrynsgröt (med solrosfrön och linfrön i) med rivet äpple, kanel och mjölk


Efter en vecka med vitt bröd och sockriga yoghurtar till frukost var det underbart gott med riktig svensk gröt. Så nu är jag hemma igen. Har haft en underbar resa, lärt mig en massa och haft så himlans kul. Som sagt frukostarna var ingen höjdare men resten av all mat vi har blivit serverade där vi bodde var riktigt god (och mäktig). Även fast det är tråkigt att komma hem till Sverige så är det skönt att börja återkomma till vardagslivet som jag inte levt på flera månader.


Ha en underbar dag! :D

Av Sofie - 13 augusti 2011 11:30

   

Vaniljpulver är en produkt som jag har skrivit de senaste veckorna att jag har i olika recept. Så tänkte skriva lite om produkten.


Vaniljpulver är helt enkelt rent pulver från vaniljstänger utan några tillsatser eller socker. Ger jättegod vaniljsmak och kan användas istället för vaniljsocker och vanilinpulver (som då båda förutom vaniljpulver innehåller tillsatser och socker). Man köper det i en burk på 10 g, vilket kan låta väldigt lite men 1 krm vaniljpulver är lika starkt som 3-4 krm vaniljsocker/vanilinpulver, så man tar väldigt lite i taget. Tyvärr finns den i få mataffärer, men kolla bland bakgrejer så kanske det finns i din affär. Annars kan man köpa den på nätet här (då lite dyrare än i affär):

http://www.grongava.se/shop/product/158


Många tycker naturell yoghurt smakar ingenting och därför är äckligt, då köper man istället vaniljyoghurt eller frukt/bäryoghurt med tillsatt socker. Mitt tips är därför att köpa naturell yoghurt och sen blanda i vaniljpulver och färsk frukt/bär, det är mycket godare och ger mer smak, samtidigt så slipper du det extra sockret.


 

Av Sofie - 12 augusti 2011 14:15

 

Här kommer ett smarrigt recept jag testade för ett tag sedan.


Ugnstekt lax med citronsås och bladspenat (4 personer)


500-600 g laxfile

salt o peppar

1 citron

2 dl creme fraiche (lätt om man vill det)

1 1/2 dl vatten

1 fiskbuljongtärning

1 paket fryst bladspenat (ā 450 g)

1-2 vitöksklyftor

potatis eller ris till


1. Sätt ugnen på 225 g. Skär laxen i portionsbitar. Salta och peppra dem runt om. Häll i lite olivolja i botten på en ugnsform och lägg i laxbitarna. Sätt in i ugnen ca 10 min.

2. Tvätta citronen väl. Finriv skalet.

3. Koka ihop creme fraiche, vatten och buljongtärning i ca 5 min. Smaka av med pressad citron, salt och peppar. Tillsätt citronskalen.

4. Fräs bladspenaten med pressad vitlök med olivolja i en stekpanna.

5. Servera allting tillsammans med kokt potatis eller råris.


  För er som inte förstått det så älskar jag lax och det är därför det ofta kommer upp bilder på lax och laxrecept. Finns det några fler där ute som är sålda på denna fantastiska fisk?



Av Sofie - 11 augusti 2011 18:00

   

Till det grillade köttet/kyckling/fisken passa på att grilla lite goda och nyttiga tillbehör till. Squash och paprika är mycket godare grillat än rått eller stekt/ugnsbakat för den delen med. Halloumi är en proteinrik ost med även en del bra fett.


 

Av Sofie - 11 augusti 2011 12:00

 

På cafeer finns det ofta något på lunchmenyerna som de kallar för hälsotallrik. Det är alltid kul att beställa in det och se vad man får. För ganska många veckor sen så åt jag en sådan på La Bella Pausa i Göteborgs saluhall. Den bestod av:


x Bulgur blandat med något spaghetti liknande

x Kyckling stekt i jättegoda kryddor

x Sallad med tomat, gurka, majs, morötter och apelsin

x Tsatziki

x Fetaost


Jag ska börja med att säga att allt var sjukt gott. Jag som då precis kommit hem från 2 veckor i Italien kastade glatt i mig bulgur och kyckling med sallad som inte fanns att beställa in där. Rätten var fräsch med mycket sallad och perfekt stekt kyckling. Om jag ska klaga på något var det väl att mer än halva tallriken var bulgur (det ser man dock inte på bilden), jag hade önskat mer kyckling och mindre bulgur, men jag är då ska man veta en riktig kycklingälskare. Sen undrar jag också vad det var för spagettiliknande som var medkokt med bulgurn, jag frågade en som jobbade där vad det var för något och hon sa att hon ärligt talat inte visste vad det var. Tydligen var det något recept som hennes mamma från syrien alltid kokade med i sin bulgur. Men gott var det. Ett till plus var att det bara kostade 65 eller 69 kr (kommer inte riktigt ihåg), i Stockholm får man ofta betala 80 eller mer för en sådan tallrik.


Cafeet låg som sagt i saluhallen, väldigt mysigt ställe. Om jag bodde där i närheten i Göteborg skulle jag nog ofta besöka där och köpa hem matvaror, allt verkade ha så fin kvalite där. Allt från frukt och grönt till olika sorters kött och mat från alla världens hörn.

Av Sofie - 10 augusti 2011 20:45

Gör som flera andra och följ min blogg på bloglovin:

http://www.bloglovin.com/blog/2602887/food-and-health-in-my-way/follow


Så missar du inte när nya inlägg kommer upp :D


 

Sök i bloggen

Translate

Presentation


Välkommen till en blogg skriven av en 18-årig tjej från Stockholm om mat och hälsa! Här inspirerar jag till en hälsosam livsstil som håller på längre sikt utan dieter, kalorier och vikttänk! Jag älskar att testa nya recept och hitta på mina egna, dessa re

Följ bloggen på bloglovin

Nyttigt Gottis

Kontakta mig

                      Mail:

foodandhealthinmyway@yahoo.se

 

Instagram: sooofieee

Fråga mig

116 besvarade frågor

Middagsrecept

Topp-12 "Chokladigt"

 

Inlägg om vikt och kalorier

   

Superfood Guide

Nyttiga frukostmuffins

Kategorier

Vegetariskt

Pannkaksrecept

Andra inspirerande bloggar

Läsarfrågor med svar

Hitta recept

Matbloggstoppen

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Augusti 2011 >>>

Arkiv

Bloggar om mat

Matklubbens Topplista

Senaste inläggen

Omröstning

Varför läser du min blogg?
 För recepten
 För frukostinläggen
 För inspirationen
 För bilderna
 För att du känner mig personligen
 Annat (kommentera gärna vad då)
 Det är första gången jag besöker bloggen
 Flera av anledningarna

RSS

Hälsobloggstoppen


Ovido - Quiz & Flashcards